Το νησί του Ικάρου

_ikaria_Η Ικαρία, δεμένη με το μύθο του Ικάρου από την αρχαιότητα, είναι το ιδανικό νησί για ήρεμες διακοπές. Ταυτόχρονα όμως, λόγω των ιδιομορφιών που παρουσιάζει, είναι ιδανική και για τους λάτρεις της περιπέτειας και της εξερεύνησης.

Σίγουρα θα πρέπει να ενοικιάσετε μεταφορικό μέσο, για να μπορείτε να επισκεφτείτε τις μαγευτικές έρημες παραλίες, να εξερευνήσετε την παρθένα άγρια φύση και να θαυμάσετε τα ξεχωριστής ομορφιάς τοπία.

Πολύ συχνά θα συναντήσετε στις ορεινές περιοχές, βαθύσκιωτες ρεματιές με κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά. Στα ορεινά επίσης του νησιού, μπορεί κανείς να συναντήσει κατοίκους που μιλούν ακόμα την ιδιότυπη ικαριώτικη διάλεκτο, με τα έντονα κυπριακά ακούσματα.

 

Στην Ικαρία θα δείτε τεράστιες αμμούδες και αμμόλοφους σχηματισμένους από τα κύματα… τα περίφημα κύματα του Ικάριου πελάγους, που στο πέρασμα τους σμιλεύουν τα βράχια και αφήνουν εκστατικό με την ορμή τους, και τον πιο τολμηρό θαλασσοπόρο.

ikaria2Χαρακτηριστικά είναι και τα πανηγύρια της Ικαρίας, καθώς ο θεσμός είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένος στο νησί. Ο κόσμος τρώει παραδοσιακά φαγητά, όπως την «πρόθεση», που είναι ζωμός κατσικίσιου κρέατος, πίνει εξαιρετικό ντόπιο κρασί και χορεύει με τη συνοδεία ικαριώτικης μουσικής.

Η Ικαρία είναι φημισμένη και για τις ραδιούχες ιαματικές πηγές της. Οι εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών της Ικαρίας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Οι μέχρι τώρα μελέτες απέδειξαν ότι πολλές από τις πηγές αυτές είναι μοναδικές στον κόσμο. Αυτός είναι και ένας λόγος, που πλήθος κόσμου επισκέπτεται τα ιαματικά λουτρά, τόσο από ολόκληρη την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Αξιοθέατα

Τα ερείπια από το αρχαίο ιερό στο λιμανάκι του Νας, τα χωριά του οροπεδίου των Ραχών, τα αμμούδια (απότομος βράχος σαν πέτρινο μπαλκόνι, πάνω από το χωριό του Χριστού των Ραχών), το βυζαντινό κάστρο της Νικαρίας, σε ύψωμα πάνω από τα Κοσοίκια και τα ερείπια της αρχαίας Οινόης στο χωριό Κάμπος.

Ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί αυτό το νησί θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί απλόχερα τη ζεστή Καριώτικη φιλοξενία και την απλή Καριώτικη καλοσύνη, για να μπορέσει να γνωρίσει τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αυτού του τόπου.

 

ikaria-xristosΙστορία

Όλα τα νησιά της Μεσογείου, εκτός από το κύριο όνομα τους, έχουν και άλλα ονόματα, που αναφέρονται στο σχήμα, στην φύση του εδάφους, στα κύρια προϊόντα τους, στους πρώτους κατοίκους και τέλος στους οικείους μύθους. Έτσι λοιπόν και η Ικαρία ονομάστηκε Μάκρις και Δολίχη, λόγω του επιμήκους σχήματός της, καθώς και Ιχθυούσα ή Ιχθυόεσσα, λόγω της αφθονίας της θάλασσας, γύρω από το νησί, σε ψάρια.

Η αλιεία ήταν και είναι βασική απασχόληση των Ικαριωτών και αυτό συμπεραίνεται από τη φήμη του νησιού. Όσοι από εσάς λοιπόν αγαπάτε το ψάρεμα, να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε το χόμπι σας στο έπακρον.

Ακόμη μία απασχόληση των Ικαριωτών είναι η αμπελουργία και η Παρασκευή κρασιού. Αξιοσημείωτο είναι, ότι σε πολλά νοικοκυριά η διαδικασία παρασκευής του κρασιού είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα. Το πιο εκλεκτό δε, από όλα τα καριώτικα κρασιά θεωρείται το μαύρο.

 

Συγκοινωνίες

Η Ικαρία συνδέεται αεροπορικά με την Αθήνα και ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά. Με τους Φούρνους ikaria-eudilosσυνδέεται καθημερινά από τον Εύδηλο και τον Άγιο Κήρυκο.

Όσον αφορά στις διαδρομές μέσα στο νησί υπάρχουν λεωφορεία που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από τον Άγιο Κήρυκο προς Εύδηλο και τις ενδιάμεσες περιοχές. Εξαιτίας όμως του οδικού δικτύου, η Ικαρία ενδείκνυται για διαδρομές με τζιπ και με μηχανή.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λιμεναρχείο: 22750 22207

Αστυνομία: 22750 22222 και 22944

Δήμος: 22753 50400

Νοσοκομείο: 22750 22330 και 22336

 

 

 

 

 

ikaria