Παιδιά και ιστιοπλοΐα
Πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητα, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επαφή με την φύση είναι μερικά μόνο από τα θετικά που προσδίδει η ιστιοπλοΐα στα παιδιά. Η εμπειρία της ιστιοπλοΐας, είτε σε διακοπές με την οικογένεια, είτε ως ενασχόληση σε κάποιον Ναυτικό Όμιλο, σίγουρα θα αποτελέσουν αγαπημένο κομμάτι της ζωής του παιδιού σας!
Εκτός από το γεγονός, ότι τα παιδιά με την ιστιοπλοΐα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν μόνα τους και να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η σωστή λήψη αποφάσεων,
η ιστιοπλοΐα αποτελεί και έναν πολύ καλό τρόπο άθλησης, που θα διατηρήσει την καλή φυσική κατάσταση του παιδιού σας.
Οικογενειακές διακοπές…
Το καλό με την ιστιοπλοΐα είναι ότι η οικογένεια είναι μαζί σχεδόν ολόκληρη την ημέρα και έτσι οι γονείς έχουν την ευκαιρία να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν περνούν μαζί με τα παιδιά τους, επειδή δουλεύουν.
Οι συζητήσεις τα βράδια είναι ένας καλός τρόπος να αναπτύξει ένα παιδί τον λόγο του και να δεθεί ακόμη περισσότερο με τους γονείς του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπει και το παιχνίδι. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας επιτραπέζια παιχνίδια, που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και να μοιραστείτε στιγμές γέλιου και διασκέδασης με τα παιδιά σας.
Για τα μικρότερα παιδιά, μια έξυπνη λύση είναι οι κασέτες με παραμύθια, για την περίπτωση που θέλετε και εσείς να έχετε τις δικές σας στιγμές χαλάρωσης.
Εννοείται, ότι το κολύμπι είναι η απόλυτη ευχαρίστηση και δη, από τη στιγμή που θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά σας να δουν απάτητες παραλίες ή να κολυμπήσουν στα καταγάλανα καθαρά νερά των θαλασσών μας. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες μέσα στο υγρό στοιχείο ποικίλουν… από παρατήρηση του βυθού με μια απλή μάσκα και μακροβούτια, μέχρι παιχνίδι με μια φουσκωτή μπάλα!
Φυσικά, μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας λογοτεχνικά βιβλία, που μπορούν να γίνουν ευχάριστη συντροφιά των παιδιών, σε περίπτωση που δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι πιο δραστήριο.
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Τα παιδιά πάντα μιμούνται τις πράξεις των μεγαλυτέρων τους, έτσι όταν βρίσκονται μέσα στο σκάφος, οι ιστιοπλόοι πρέπει να τηρούν πιστά τους κανόνες ναυσιπλοΐας, έτσι ώστε τα παιδιά να ακολουθούν το παράδειγμα τους. Μάλιστα, εάν εξηγήσετε προσεκτικά στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν, μπορούν να αναλάβουν πολλές αρμοδιότητες. Πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών σε επιλογές θεμάτων, με τα οποία μπορούν να ασχοληθούν, γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Προφυλάξεις
Όλα τα σκάφη κρύβουν «παγίδες» και επικίνδυνα σημεία, που με την εμπειρία, μαθαίνουμε να αποφεύγουμε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα παιδιά!
Τα παιδιά πρέπει, πριν ακόμη ξεκινήσει το ταξίδι, να ενημερώνονται, για τα ασφαλή και μη ασφαλή σημεία του πλοίου, για το πότε και το πού θα πρέπει να κάθονται και για τους κινδύνους, που εγκυμονούν στη θάλασσα. Να καταστήσετε σαφές, ότι προσοχή χρειάζεται ακόμη κι αν είναι αραγμένο το σκάφος, καθώς είναι εξίσου πιθανόν να συμβούν ατυχήματα ακόμη και τότε.
Στα πιο συνηθισμένα ατυχήματα περιλαμβάνονται οι πτώσεις σε ανοίγματα στο κατάστρωμα και οι διολισθήσεις πάνω σε αυτό.
Επίσης, ο λάθος χειρισμός των βαρούλκων και των τάκων, συχνά, προκαλεί σοβαρούς τραυματισμούς, σε δάχτυλα και χέρια. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και σε κάθε περιστροφή του ιστίου, για να μην χτυπήσει κανένα κεφαλάκι!
Εξίσου σημαντική, και η πλήρης ενημέρωση για την διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση πτώσης στη θάλασσα. Εξυπακούεται,
ότι τα παιδιά φορούν πάντα τα σωσίβια τους, γιατί εκτός του ότι σε περίπτωση πτώσης στη θάλασσα θα επιπλεύσουν και θα διακρίνονται πιο εύκολα, το σωσίβιο περιορίζει και την κινητικότητα τους. Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη αντιμετώπιση!
Τι πρέπει να προσέξετε:
-Πάντα πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκονται τα παιδιά. Δεν πρέπει να μένουν ούτε στιγμή αφύλακτα όταν βρίσκονται στο ιστιοπλοϊκό, γιατί το κακό δεν θέλει πολύ να γίνει, όπως λένε και οι παλιοί.
-Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει, πάντοτε, να φορούν σωσίβια, άσχετα με το πόσο καλά γνωρίζουν να κολυμπούν. Υπάρχουν πολλών ειδών σωσίβια για παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό που έχει σημασία είναι το σωσίβιο να κρατάει το παιδί ανάσκελα, με το κεφάλι του σταθεροποιημένο έξω από το νερό.
-Μην χρεώνετε δύσκολες αρμοδιότητες στα παιδιά. Σχοινιά ή συναφείς δραστηριότητες στο σκάφος, ειδικά στη περίπτωση που δεν έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί, μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα. Μπορείτε να τους αναθέσετε απλές δουλειές, όπως το συγύρισμα ή το καθάρισμα του σκάφους μαζί σας, που μπορούν εύκολα να διεκπεραιώσουν.
-Τα ακόμη μικρότερα παιδιά, που μόλις έχουν αρχίσει να κάνουν τα πρώτα βήματα, δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, επάνω στο κινούμενο ιστιοπλοϊκό.
-Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να υπακούν σε ότι τους λέτε, γιατί αυτό μπορεί να είναι σωτήριο γι’ αυτά. Γι’ αυτό, κυρίως στις πιο μικρές ηλικίες πρέπει να είστε σταθερά αυστηροί, προκειμένου να καταλάβουν την σοβαρότητα της κατάστασης.
-Οι ενήλικες πρέπει φυσικά να δίνουν το παράδειγμα, τηρώντας οι ίδιοι, πιστά τους κανόνες ασφαλείας, κατά την ιστιοπλοΐα.
-Πριν ξεκινήσουν τις βουτιές στη θάλασσα, θα πρέπει να έχουν
εμπειρία κολύμβησης και έκτος πισίνας.
-Χρησιμοποιούμε ειδικά πλέγματα για να συγκρατούμε τα πράγματα μέσα στο σκάφος.
-Τοποθετήστε δίχτυ στα ρέλια, για την καλύτερη φύλαξη των παιδιών.
-Να κλείνετε την παροχή αερίου στην κουζίνα, γιατί τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να παίζουν με τα κουμπιά εάν έχουν πρόσβαση σε αυτά!
-Πάντα να βοηθάτε τα παιδιά, στην επιβίβαση και αποβίβαση από το σκάφος.
-Να έχετε υψηλό δείκτη αντηλιακού και να φροντίσετε πάντα να φορούν καπέλο, καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο ευπρόσβλητα στον ήλιο.
-Κάθε σκάφος, στο οποίο έχουν επιβιβασθεί και παιδιά, πρέπει να διαθέτει επιπλέον βασικά σκευάσματα, για παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και φάρμακα, σε δοσολογίες για παιδιά, για τον εμετό, τη ναυτία και τον πυρετό. Μπορείτε, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, για το τι ακριβώς πρέπει να έχετε μαζί σας, για παν ενδεχόμενο!
Αγωνιστική Ιστιοπλοΐα
Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί Ναυτικοί Όμιλοι, που μπορείτε να γράψετε το παιδί σας, από την ηλικία των 7 ετών. Οι Ακαδημίες Ιστιοπλοΐας, όπου οι μικροί αθλητές κάνουν τα πρώτα τους ιστιοπλοϊκά βήματα είναι στις κατηγορίες των σκαφών Ολυμπιακού τύπου OPTIMIST και LASER.
Μέσα από το παιχνίδι, αρχικά, και με μεθοδική δουλειά, οι υπεύθυνοι μαθαίνουν με ασφάλεια στα παιδιά την μαγεία της ιστιοπλοΐας. Πέραν αυτού, τα παιδιά θα μπορούν πλέον, να συζητούν με συνομηλίκους τους, για την ιστιοπλοΐα! Και ποιος ξέρει… οι μικροί καπετάνιοι μπορεί να είναι αυριανοί πρωταθλητές!