Η σωστή προετοιμασία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε ασφαλούς κατάδυσης. Ακολουθώντας λοιπόν αυτόν τον κανόνα θα κάνουμε ότι καλύτερο, ώστε να είστε πανέτοιμοι μέχρι την επόμενη βουτιά σας.
Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του καταδυτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για την στολή υγρού τύπου.
Μια στολή υγρού τύπου παρέχει θερμομόνωση και άνεση μέσα στο νερό καθώς επίσης και προστασία από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος, βράχια, αχινοί και άλλους λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνους κατοίκους του βυθού.
Σημαντικότερο φαίνεται να είναι η θερμομόνωση που μας παρέχει, καθώς το να κρυώνεις κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, δεν προκαλεί μόνο δυσφορία, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία (και σε σπάνιες περιπτώσεις σε θάνατο).
Σημαντικό θέμα είναι και η άνεση που μας προσφέρει μια στολή καθώς έτσι ο δύτης μπορεί να χαλαρώσει και είτε να απολαύσει την βόλτα του είτε να εκτελέσει αποδοτικότερα την εργασία του, είτε να επιδοθεί στο ψαροτούφεκο χαλαρός και ήρεμος.
Κύρια γνωρίσματα
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με την παρεχόμενη θερμομόνωση, αλλά οι δύο σημαντικότεροι είναι το πάχος του υλικού και η σωστή εφαρμογή της στολής στο σώμα μας. Το πάχος της στολής μπορεί να είναι από 2 χιλιοστά έως 8-9-10 (ελληνική αγορά).
Η επιλογή πάχους απαιτεί λίγη προσοχή και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη παραμέτρους όπως τον τόπο που βουτά κανείς, το βάθος, τα θαλάσσια ρεύματα, την εργασία που πρόκειται να εκτελέσει και τις ώρες που πρέπει να παραμείνει στο νερό, ακόμα και από την ηλικία και το φύλο του δύτη. Συνηθισμένη τακτική είναι πλέον ο δύτης να χρησιμοποιεί 2 ή και 3 στολές διαφορετικού πάχους, ανάλογα με την εποχή. Πρέπει να καταλάβουμε πως στην κατάδυση κάτι τέτοιο έχει νόημα, καθώς το πάχος της στολής “επιδρά” και στα κιλά βαρών που πρέπει ο δύτης να φέρει επάνω του. Έτσι και ανάλογα με τον σωματότυπο, κάποιος με στολή πάχους 5mm μπορεί να χρειάζεται 7 κιλά μολύβια ενώ με μια στολή 3mm θα χρειάζεται 3 ή 4 κιλά. Αυτό σημαίνει ανετότερο ψάρεμα, λιγότερη καταπόνηση στην μέση, λιγότερη κούραση στο κολύμπι και φυσικά ευκολότερο “ξεκόλλημα” από τον βυθό.
Όταν ξεκινήσετε την αναζήτηση για στολή επισκεφθείτε κάποιο κοντινό σας κατάστημα καταδυτικού υλικού και δοκιμάστε όσα περισσότερα μοντέλα μπορείτε για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Η στολή πρέπει να είναι εφαρμοστή και όχι στενή επάνω σας, ειδικά γύρω από τον λαιμό. Η κυκλοφορία του αίματος δεν πρέπει να εμποδίζεται σε κανένα σημείο. Το ίδιο και η αναπνοή, δεν πρέπει να γίνεται με δυσκολία (να μην σας σφίγγει στο στήθος). Από την άλλη, δεν πρέπει να σας είναι μεγάλη η στολή γιατί όσο πιο ευρύχωρη είναι τόσο περισσότερο νερό μαζεύεται μεταξύ δέρματος και στολής, το οποίο νερό “κλέβει” θερμοκρασία από το σώμα μας οπότε χάνουμε σε θερμομόνωση και θα κρυώσουμε συντομότερα.
Τα σημεία που θα έπρεπε να προσέξετε να μην είναι πολύ ευρύχωρα είναι οι μασχάλες, η πλάτη και ο λαιμός. Αυτά είναι σημεία που συνήθως κρατούν περισσότερο νερό και είναι τα σημεία από όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη απώλεια θερμοκρασίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί (στην Ευρώπη τουλάχιστον) οι στολές που αποτελούνται από δύο κομμάτια, με ενσωματωμένη κουκούλα και χωρίς φερμουάρ. Επίσης τείνουν να καθιερωθούν οι στολές που το υλικό τους (neoprene) από το μέσα μέρος είναι ξυρισμένο γιατί προσφέρει καλύτερη θερμομόνωση. Πολλοί δεν προτιμούν τις ξυρισμένες γιατί είναι κάπως πιο ευαίσθητες και απαιτούν κάποιο λιπαντικό για να φορεθούν εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι εάν είναι κανείς προσεκτικός δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα με τα μικροσκισιματάκια που μπορεί να προκύψουν από άτσαλες κινήσεις στο βάλε-βγάλε.
Επίσης, όσον αφορά τη δυσκολία στο φόρεμα και την χρήση λιπαντικών, σαμπουάν, ταλκ και λοιπών εξωτικών υλικών, τα περισσότερα μοντέλα πλέον είναι ευκολοφόρετα καθώς είναι επικαλυμμένα (εσωτερικά) με κάποια υλικά που διευκολύνουν το φόρεμα της στολής χωρίς να χάνουν (πολύ από) τον «ξυρισμένο χαρακτήρα τους».
Οι ελεύθεροι δύτες πλέον προτιμούν τα σακάκια χωρίς φερμουάρ τα οποία προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση και μεγαλύτερη ευκολία στις αναπνευστικές κινήσεις. Είναι λίγο πιο δύσκολα στο φόρεμα από ότι αυτά με φερμουάρ, αλλά μας αποζημιώνουν με την ελαστικότητα και τη θερμομόνωση που προσφέρουν.
Οι στολές υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς. Εάν αγοράζεις μια στολή για αυτόνομη κατάδυση ή μόνο ελεύθερες καταδύσεις (μόνο βουτιές, όχι κυνήγι), τότε μπορείς να «παίξεις» με τα χρώματα και τους συνδυασμούς τους. Εάν όμως η στολή που αγοράζεις θα χρησιμοποιηθεί για υποβρύχιο κυνήγι (ψάρεμα) τότε θα πρέπει να είσαι κάπως πιο συντηρητικός. Τα χρώματα που προτιμώνται είναι το μαύρο, γκρι, μπλε, πράσινο και οι χρωματισμοί παραλλαγής.
Οι στολές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και εύκολα σχίζονται και φθείρονται. Γι’ αυτό καλό θα είναι η στολή που θα διαλέξεις να διαθέτει επιγονατίδες και αντίστοιχα προστατευτικά στους αγκώνες. Αυτές οι περιοχές καταπονούνται ιδιαίτερα καθώς έρχονται σε επαφή με βράχια.
Για την προστασία και μακροβιότητα της στολής σας, να την πλένετε με άφθονο γλυκό νερό μετά από κάθε χρήση. Για να προστατεύσετε τη στολή και τον εαυτό σας από την ανάπτυξη βακτηριδίων μπορείτε τακτικά να την πλένετε με διάλυμα νερού-μαγειρικής σόδας ή με κάποιο ειδικό σαμπουάν του εμπορίου.
Πηγή: Δημήτρης Σημάδης