Άνθρωπος στη θάλασσα

man_overboardΌλα φαντάζουν ιδανικά σε μια καλοκαιρινή ημέρα που ιστιοπλοείτε, με τον ήλιο να σας χαϊδεύει το πρόσωπο και το θαλασσινό αεράκι να σας δροσίζει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση, που ξαφνικά ακούσετε κάποιον από το πλήρωμα να φωνάζει «άνθρωπος στη θάλασσα».

 

Όταν κάποιο μέλος του πληρώματος πέσει από οιοδήποτε λάθος στη θάλασσα, ο πρώτος που θα το αντιληφθεί,

koulouraφωνάζει «άνθρωπος στη θάλασσα», για να το ακούσουν όλοι και κυρίως ο κυβερνήτης, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες περισυλλογής του πεσόντος.

Πρωτίστως, θα πρέπει ο κυβερνήτης να παραμείνει ψύχραιμος, ώστε να δίνει τις σωστές οδηγίες στα μέλη του πληρώματος. Σε έναν αρχικά θα αναθέσει να πετάξει προς το μέρος του ατόμου που βρίσκεται στη θάλασσα, μια κουλούρα ή πέταλο, για να μπορέσει αυτός να κρατηθεί στην επιφάνεια χωρίς δυσκολία.

Στην συνέχεια, ένα άλλο άτομο θα καλέσει με το VHF βοήθεια και αν υπάρχει συσκευή GPS θα δώσει και το στίγμα.

 

Οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσει το ιστιοπλοϊκό εξαρτώνται από τις επικρατούσες συνθήκες. Σε γενικές γραμμές, προσπαθεί ο κυβερνήτης να κόψει ταχύτητα ορτσάροντας και να φέρει το σκάφος σοφράνο σε σχέση με τον άνθρωπο στη θάλασσα, για να τον προφυλάξει από το κύμα και τον αέρα και τελικά να τον ανεβάσει πάνω.

 

Χρήσιμα Tips:

– Δεν αφήνουμε από τα μάτια μας το άτομο που έχει πέσει στη θάλασσα

– Λασκάρουμε τον φλόκο

– Απομακρυνόμαστε για να υπάρχει χώρος για ασφαλείς ελιγμούς

– Κάνουμε τακ σε πλαγιοδρομία με αντίθετη κατεύθυνση

– Πλησιάζουμε τον άνθρωπο στη σοφράνο μας πλευρά

– Ελέγχουμε την ταχύτητα λασκάροντας και τη Μαΐστρα

mob-rescue-Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι ότι έχετε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχετε λάβει όλες τις προφυλάξεις για την αποφυγή πτώσεως ανθρώπου στη θάλασσα.

Η πληροφόρηση και η εκπαίδευση των επιβατών για τα σωστικά μέσα του σκάφους, πριν ξεκινήσετε, καθώς και των σχετικών διαδικασιών είναι σημαντική.

Επισημάνετε ότι πρέπει όλοι να φορούν τις ζώνες ασφαλείας και σωσίβια, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές.

Σιγουρευτείτε, ότι όλα τα μέλη του πληρώματος γνωρίζουν πως πρέπει πάντα να κρατιούνται από σταθερά μέρη του σκάφους. Επίσης, ότι πάντα πρέπει να περπατάνε από την προσήνεμη πλευρά (σοφράνο) και ότι πρέπει να κρατούν το κέντρο βάρους του σώματος χαμηλά.

Χρήσιμο δε, είναι να ορίζεται και δεύτερος κυβερνήτης, έτσι ώστε να πάρει αμέσως κάποιος το πρόσταγμα, γιατί υπάρχει και η περίπτωση να πέσει στη θάλασσα ο ίδιος ο κυβερνήτης!

Τέλος, ιδεατό θα ήταν να έχετε κάνει εξάσκηση στη διαδικασία ΜΟΒ κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, και σε όλες τις καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες, χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι και έναν κουβά, ως το θύμα. Έτσι, θα έχετε την εμπειρία για το πώς να δράσετε.

mob

 

Ο άνθρωπος στη θάλασσα

Πρέπει να ενθαρρύνουμε το άτομο που έχει πέσει στη θάλασσα και να του δίνουμε κουράγιο.  Το να προσπαθήσει να βγάλει κάποιος τα ρούχα του για να κολυμπήσει είναι απόλυτα λανθασμένη κίνηση, γιατί τον κρατούν ζεστό, ενώ στην προσπάθεια του μπορεί να χάσει τον έλεγχο και να πνιγεί. Επίσης, πρέπει να μην προσπαθήσει να φτάσει το σκάφος, αλλά τα περιπλέοντα αντικείμενα που του έχουν πετάξει, για να τον βοηθήσουν να διατηρηθεί στην επιφάνεια. Εάν κρυώνει, να μαζέψει τα πόδια του, στην εμβρυική στάση, γιατί έτσι δεν συντελείται μεγάλη απώλεια της θερμοκρασίας του σώματος. Να κρατήσει την ψυχραιμία του και να έχει πίστη στα υπόλοιπα άτομα του πληρώματος, που θα γυρίσουν να τον περισυλλέξουν.