member of

Boot Düsseldorf 2013: Ώθηση στο χώρο της θάλασσας

IMG 2807Αυλαία για το διεθνές ναυτικό σαλόνι που έλαβε χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση θαλάσσιας αναψυχής στην Ευρώπη όσο αφορά την έκτασή της (περιλαμβάνει 17 κτίρια συνολικά) αλλά και τον αριθμό των εκθετών της.

Η έκθεση σε αριθμούς

Η προσέλευση φέτος ξεπέρασε στους 226.000 επισκέπτες, αριθμός λίγο μικρότερος από την περσινή (246.000). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Messe Dusseldorf , κ. Werner Matthias Dornscheidt «οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν καθόλη σχεδόν τη διάρκεια της έκθεσης, είναι αυτές που περιόρισαν τον αριθμό των επισκεπτών, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους».

Οι εκθέτες από την άλλη ανήρθαν στους 1.674 από 63 συνολικά χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Απολογισμός

Οι στόχοι όσων συμμετείχαν επικεντρώθηκαν κυρίως στις πωλήσεις καθώς και στην δημιουργία ενός νέου κύκλου επαφών στην αγορά, στόχοι που για τους περισσότερους επιτεύχθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα της έκθεσης, όπως υποστηρίζει και ο κ. Jürgen Tracht, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής Marine Industry Association (BVWW) στην Κολωνία. Παράλληλα όμως τονίζει ότι: «Για τους εκθέτες που εστιάζουν κυρίως στις πωλήσεις αγαθών και προσδοκούν σε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά σε σχέση με άλλες χρονιές».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού κέρδισαν για μια ακόμη φορά τα ιστιοπλοϊκά και μηχανοκίνητα σκάφη. Οι εταιρείες κατασκευής προσέλκυαν τους επισκέπτες τους, παραθέτοντας πλήθος σκαφών (αρκετά καινούρια μοντέλα) κεντρίζοντας με αυτό τον τρόπο την περιέργεια αλλά και τον ενθουσιασμό τους.

Τα νέα μοντέλα που παρουσιάστηκαν άλλωστε, αποδεικνύουν ότι οι κατασκευαστές δεν έμειναν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με “δεμένα τα χέρια” αλλά αντίθετα, επικέντρωσαν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη νέων μοντέλων με σύγχρονες σχεδιαστικές προτάσεις και ιδέες.

IMG 2763Η ελληνική παρουσία

Στο διεθνές ναυτικό σαλόνι έλαβαν μέρος και 13 επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Ανάμεσα τους και το Sailing-info.gr, το οποίο φιλοξένησε στο περίπτερο του αρκετούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια για ένα επιτυχημένο άνοιγμα στο εξωτερικό.

Έντονη ήταν από την άλλη, η απουσία του ΕΟΤ στη φετινή διοργάνωση της έκθεσης. Η χώρα μας, λόγω της φυσικής ομορφιάς της, αξίζει να ανήκει στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου. Για αυτό και είναι απαραίτητη κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, κυρίως όταν έχουμε να κάνουμε με εκδηλώσεις διεθνούς φήμης όπως αυτή στο Ντίσελντορφ.

Σε αυτό το σκεπτικό κινήθηκαν όμως άλλες χώρες (Κροατία, Τουρκία) οι οποίες μέσα από τα περίπτερα τους εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους αναδεικνύοντας τον εαυτό τους ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ως εκθέτες και οι ίδιοι, είχαμε την ανάγκη της παρουσίας ενός κεντρικού ελληνικού φορέα, ο οποίος θα προέβαλλε τα θετικά μηνύματα της χώρας μας και θα αντέστρεφε το αρνητικό κλίμα των τελευταίων χρόνων.

Επίλογος

Παρ’ όλες τις καιρικές και οικονομικές αντιξοότητες η έκβαση της έκθεσης στέφθηκε με επιτυχία, χάρη και στη προσπάθεια των διοργανωτών. Να αναφέρουμε εδώ τη σημαντική συμβολή των κ. Πέτρου Μιχελιδάκη και κ. Alexia Castro , υπεύθυνους για την παρουσία των ελλήνων εκθετών στην Boot.

Έναν πολύ μεγάλο αριθμό από τα νέα σκάφη αναψυχής, μια πλούσια ποικιλία προϊόντων ναυτιλιακού και σωστικού εξοπλισμού, συσκευών πλοήγησης, ρουχισμού, θαλασσίων σπορ και αξεσουάρ αλλά και προτάσεις για θαλασσινούς τουριστικούς προορισμούς σ’ όλο τον κόσμο προσέφερε στο πολυπληθές κοινό η ΒΟΟΤ 2013.

Οι έλληνες εκθέτες

 • ADS-SEA.GR
 • AEGEANBOARD – INNOVATION LAND &SEA
 • Argolis yacht, Tsiropoulos Yacht Enterprises Ltd
 • CRAZYSHARK WATERSPORTS
 • Greek Marinas Association
 • Ionian Charter, Elena Vrionis
 • Karel Boats, Karelas Georgios & Co.
 • Kiriacoulis Mediterranean
 • Meganisi Sailing
 • Olympic Engineering LTD
 • Pro Sport Sail & Surf Kos c/o Neptune Hotels
 • Sail the Blue Yachting
 • SAILING-INFO.GR
 • TZENNET YACHTING – Panagiotis Tzennetoglou

IMG 2833

IMG 2826IMG 2828IMG 2844

IMG 2771IMG 2810IMG 2817