rali aigaiou

 

Ράλι Αιγαίου

Το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλι Αιγαίου διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ) και έχει μεγάλη ιστορία. Είναι το παλαιότερο ιστιοπλοϊκό γεγονός στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Συγκεκριμένα, από το 1964 συγκεντρώνει διαγωνιζόμενους από όλο τον κόσμο, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Στους αγώνες του Ράλι Αιγαίου παίρνουν μέρος ιστιοφόρα σκάφη, με μεγάλη ποικιλία μήκους και ιστιοφορίας, τα οποία κατατάσσονται σε σκάφη που σχεδιάστηκαν κυρίως για αγώνες και σκάφη θαλασσοπορίας.

Επειδή όμως τα σκάφη είναι ανόμοια, ο μεταξύ τους συναγωνισμός γίνεται δυνατός με τη βοήθεια συστήματος ισοζυγισμού, το οποίο είναι συνάρτηση του βαθμού ικανότητος του κάθε σκάφους.

Στην αρχική της μορφή η διοργάνωση ήταν ένα αυστηρά αγωνιστικό γεγονός. Με την πάροδο των ετών και λόγω της άρτιας οργάνωσης και της μεγάλης συμμετοχής Ελληνικών και ξένων σκαφών, μετεξελίχθη σε μία γενικότερης σημασίας ναυτική εκδήλωση, άμεσα συνδεδεμένη με τα νησιά του Αιγαίου και την ναυτική μας παράδοση.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία του Ράλι είναι η φυσική ομορφιά και το τοπικό χρώμα των νησιών που επισκέπτεται ή παραπλέει το Ράλι κάθε χρόνο. Τα παραδοσιακά Ελληνικά νησιά με τη γραφικότητά τους και τους φιλόξενους κατοίκους, προσφέρουν την ευκαιρία χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Συνήθως το Ράλι καλύπτει αποστάσεις της τάξης των 400-500 ΝΜ, από τα μέσα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η γραμμή εκκίνησης στήνεται έξω από τον Πειραιά και τα νησιά-σταθμοί είναι διαφορετικά κάθε χρόνο.

Αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια το Ράλι μεταδίδεται ζωντανά μέσω του διαδικτύου με φωτογραφίες, σχόλια και e-mail κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το 48ο Ράλι Αιγαίου θα διεξαχθεί στις 15-25 Ιουλίου 2011.

 

Rally Ιονίου

aegeanregatta2010_54Διοργανώνεται από το 1989, και φέτος για 23η συνεχή χρονιά η «Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου», αναμένεται να τραβήξει και πάλι τα βλέμματα των φίλων της ιστιοπλοΐας.

Είχαν προηγηθεί δύο διοργανώσεις με την ονομασία «Cefalonia Cup», πριν η διοργάνωση πάρει το τελικό της όνομα και μορφή. Βασική επιδίωξη της διοργάνωσης ήταν και παραμένει, αφενός μεν η ανάπτυξη του αθλήματος της Ιστιοπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, αφετέρου δε η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των Ιστιοπλοϊκών ομίλων της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος της Πάτρας και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Π.Ο.Ι.Α.Θ. Κέρκυρας έθεσαν στην αρχή τις βάσεις και εξακολουθούν και σήμερα να είναι οι κύριοι συνδιοργανωτές όμιλοι.

Στα 23 αυτά χρόνια συνεχών διοργανώσεων και άλλοι όμιλοι από τα νησιά του Ιονίου όπως ο Ν.Ο. Αργοστολίου, Α.Ν.Ο. Ζακύνθου, Α.Ο. «Πρόοδος» Ιθάκης, Όμιλος Λευκαδίων Ναυταθλητών και Ν.Ο. Κεφαλονιάς –Ιθάκης, συμμετείχαν και βοήθησαν στην ανάδειξη αυτής της διοργάνωσης, για να φθάσει σήμερα στο υψηλό επίπεδο που βρίσκεται.

Στη μακρόχρονη πορεία του ο αγώνας αυτός που άλλοτε ξεκινά από την Πάτρα και άλλοτε από την Κέρκυρα έχει επισκεφτεί τη Λευκάδα και την Βασιλική, τα λιμάνια Αργοστόλι, Ληξούρι, Αγία Ευφημία, Σάμη και Πόρο της Κεφαλονιάς, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, το Μεσολόγγι, τον Αστακό, την Πύλο, την Καλαμάτα, τον Κάλαμο και το Μεγανήσι. Το 2005 για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε από το Κατάκωλο και την Κυπαρισσία, το 2007 σε δύο νέα λιμάνια σε δύο μικρά νησιά τον Κάλαμο και το Μεγανήσι και το 2009 στην Αγ. Πελαγία της Κεφαλονιάς και την Κυλλήνη σε μια προσπάθεια που σκοπό έχει αφενός μεν την στήριξη του αθλήματος σε όλο το Ιόνιο, αφετέρου δε να δώσει την δυνατότητα στους αθλητές να γνωρίσουν τα γραφικά αυτά λιμάνια.

Οι αθλητές που παίρνουν μέρος στον αγώνα δεν προέρχονται μόνον από τους τοπικούς ομίλους. Αθλητές με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις από ομίλους του Πειραιά και της Αττικής γενικότερα, τη Χαλκίδα, τις Κυκλάδες, αλλά και αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ιταλία, καθώς επίσης και κατά καιρούς αθλητές από Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Ρωσία και Βουλγαρία συμμετέχουν στη «Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου».

Η 23η διοργάνωση θα διεξαχθεί 1-7 Αυγούστου 2011.

 

Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου (Δ.Ι.Ε.Β.Α)

Η διοργάνωση της  Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Βορείου Αιγαίου θα γίνει αυτή τη φορά σε συνδυασμό με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοιχτής Θάλασσας και θα πραγματοποιηθεί στη Σκόπελο από 6 έως 13 Αυγούστου 2011.

O Ναυτικός Όμιλος Ανοιχτής Θάλασσας και η Επιτροπή Ανοιχτής Θάλασσας, με τη βοήθεια του τοπικού Ομίλου Ν.Ι.Κ.Ο.Σ. και του Ι.Ο.Β.Α.Θ. έχουν ξεκινήσει από νωρίς τις προετοιμασίες, για να πετύχουν μια εξαιρετική διοργάνωση τόσο σε θάλασσα, όσο και στεριά, όπου με την Υποστήριξη του Δήμου Σκοπέλου θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της, η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Βορείου Αιγαίου θα φιλοξενηθεί φέτος στη Σκόπελο, έπειτα από την πολυετή παρουσία της στα νερά του Τορωναίου κόλπου, της Χαλκιδικής, και έτσι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού, αλλά και την φιλοξενία των κατοίκων του!

 

Ρεγκάτα Αιγαίου – Αegean Regatta

aegeanregatta2010_78Στον Μόλυβο της Μυτιλήνης έγινε η 10η Ρεγκάτα Αιγαίου, με εξαιρετική επιτυχία. Ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, τον Α.Ο Αιγαίου, το Ν.Ο Χίου, το Ν.Ο Σάμου, το Ν.Ο Καρλοβασίου, τον Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου και την Λ.Ο.Ι.Α.Θ Μυτιλήνης.

Στον φετινό αγώνα, με τον οποίο συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια ζωής του θεσμού, η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, αφού έλαβαν μέρος περίπου 100 ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γεγονός της χρονιάς για την Ελλάδα ξεκίνησε από τη Θάσο, πέρασε από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και, έπειτα από επτά ημέρες, ολοκληρώθηκε στον Μόλυβο.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης έκανε λόγο για πανηγυρική αναβίωση του θεσμού και ανακοίνωσε τη διαδρομή της διοργάνωσης του 2011, η οποία θα ξεκινήσει από το Καρλόβασι της Σάμου. Οι ιστιοπλόοι θα περάσουν από τη Λέρο και την Τήλο για να τερματίσουν στη Ρόδο.