Ένδυση για την ιστιοπλοΐα

Η αλήθεια είναι ότι αν ο ρουχισμός σας δεν είναι κατάλληλος για ιστιοπλοΐα και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζονται συνήθως σε αυτήν, τότε δεν αποκλείεται να βρεθείτε στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση να γίνετε… μούσκεμα.

2Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από τέτοιου είδους εξοπλισμό, με βάση τις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να έχει ο καθένας. Έχετε την ευκαιρία να διαλέξετε από ρούχα για παράκτια ιστιοπλοΐα, ιστιοπλοΐα αναψυχής, καθώς και ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης. Τα χαρακτηριστικά των ρούχων ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε δραστηριότητας, δηλαδή πόσο αδιάβροχο και διαπνέον είναι ένα ρούχο, ενισχύσεις στα σημεία τριβής, κ.α.

Ας δούμε αναλυτικά όμως τα απαραίτητα ρούχα, καπέλα-σκούφους, γάντια και παπούτσια:

 

Καπέλα: Θα πρέπει να έχουν ενισχυμένο κάλυμμα τριγύρω, για να καλύπτουν τα αυτιά από τον ήλιο. Αν υπάρχει και δυνατότητα κάλυψης του σβέρκου ακόμα καλύτερα.


Σκούφοι: Θα πρέπει να είναι χοντροί και να καλύπτουν καλά τα αυτιά. Επίσης, να έχουν αρκετή πυκνότητα για να μην «ποτίζουν» εύκολα από την βροχή. Στο πολύ κρύο, ιδανική είναι η χρήση σκούφου ολικής κάλυψης του κεφαλιού, που αφήνει μόνο ανοίγματα για το στόμα και τα μάτια.

Εσωθερμικά: Χάρη σε αυτά το σώμα απάγει προς τα έξω τον ιδρώτα και έτσι διατηρείται στεγνό.

Μπουφάν αδιάβροχα και αντιανεμικά: Υπάρχει πλέον ειδική τεχνολογία υφασμάτων, που ενώ είναι απολύτως αδιάβροχα από έξω, επιτρέπουν στο εσωτερικό τους, την «αναπνοή» του σώματος. Απλά, προσέξτε η κουκούλα να έχει ενίσχυση στη βάση της και να καλύπτει το πρόσωπο και το μέτωπο. Τα μανίκια θα πρέπει να έχουν καλό κλείσιμο στις άκρες τους, έτσι ώστε να μην κατρακυλά το νερό της βροχής, όταν κατεβάζετε τα ιστία. Επίσης, καλό είναι να έχουν και ενίσχυση στους αγκώνες, για να μην σκιστούν από το τρίψιμο στα ρέλια.

Παντελόνια: Το παντελόνι χρειάζεται ενίσχυση στα γόνατα και πρέπει οπωσδήποτε να κλείνει καλά στο κάτω του μέρος, για να εμποδίζει το νερό να μπει μέσα. Επίσης, θα πρέπει να βγαίνει εύκολα, για τις φυσικές σας ανάγκες.

4

Γάντια: Τα γάντια πρέπει να αφήνουν τα δάχτυλα ελεύθερα, για να μπορούν οι χρήστες τους να λύσουν κόμπους, χωρίς να τα βγάζουν. Εννοείται, ότι πρέπει να είναι υδατοστεγή και ενισχυμένα στα σημεία που συνήθως φθείρονται.

Υποδήματα: Θα πρέπει να διαθέτουν προστασία στο μπροστινό μέρος, ώστε να προφυλάσσουν τα δάχτυλα, στη περίπτωση που σκοντάψετε σε κάποια προεξοχή του καταστρώματος. Οι σόλες τους θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αντιολισθητικές, για να έχετε καλά κρατήματα και να μη γλιστράτε. Τέλος, είναι εξίσου σημαντικό να μπορείτε ακόμη και να κολυμπήσετε με αυτά, για να ανεβείτε πάνω σε κοφτερά βράχια…

 

Στη περίπτωση που έχει πολύ κρύο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε γαλότσες και διπλές κάλτσες για καλύτερη μόνωση!