member of

Ηράκλεια

irakleia1


Αν είσαι οπαδός των εναλλακτικών προορισμών και παράλληλα θες να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα ύπνου που σε βασανίζουν, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το νησί της Ηράκλειας.

Πρόκειται για το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος των λεγομένων Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, με έκταση μόλις 17,6 τ.χλμ. Βρίσκεται ανάμεσα στην Νάξο και την Ίο και αποτελείται από τρεις οικισμούς τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία, την πρωτεύουσα του νησιού.

hrakleia_xwra

Τα ονόματα των οικισμών προέρχονται από τις ομώνυμες εκκλησίες που έχουν ανεγερθεί σ’ αυτούς.

Η ιστορία του νησιού ξεκινάει από πολύ παλιά. Ήδη από την αρχαιότητα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη και συγκεκριμένα από το 3.200 – 1000 π.χ, την εποχή δηλαδή της άνθησης του Κυκλαδίτικου πολιτισμού. Το όνομα του φαίνεται να συνδέεται με τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ενώ ανά τους αιώνες εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές. Ηράκλεια, Ηρακλειά, Αρακλειά, Ρακλειά και Ηρακλείτσα είναι κάποιες από αυτές. Πολλές φορές στο παρελθόν, το νησί ερήμωνε εξ αιτίας των συχνών επιδρομών από τους πειρατές ενώ από τον 18ο αιώνα περιέρχεται στα χέρια της μονής της Χοζοβιώτισσας, μετατρέποντας το σε νησί μοναχών. Από το 1826 και μετά ξεκινά πάλι η εποίκηση της Ηράκλειας, κυρίως από την Αμοργό.

Εδώ δεν θα βρείτε πολύβουες παραλίες, μπαράκια και γενικότερα κέντρα διασκέδασης. Το νησί απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν την γαλήνη και τη χαλάρωση και πιστέψτε με τα πάντα συνωμοτούν στο να την αποκτήσετε. Επίσης, στο νησί δεν υπάρχουν λεωφορεία, ταξί ή αυτοκίνητα. Στη καλύτερη περίπτωση να μπορέσετε να νοικιάσετε κάποιο μηχανάκι. Πορευτείτε λοιπόν με το πιο πιστό σας όχημα, τα πόδια σας και ανακαλύψτε τη φυσική ομορφιά που προσφέρει η Ηράκλεια.

ss_iraklia_livadi2_F21982Παραλίες με βότσαλο ή άμμο;

Αν και μικρό νησάκι, η Ηράκλεια καταφέρνει και ικανοποιεί τα γούστα όλων τα παραθεριστών της. Επιλέξτε λοιπόν ανάμεσα στις αμμώδεις παραλίες στον Άγιο Γεώργιο, στη Βορινή Σπηλιά και στον Κόλπο του Λιβαδιού ή στις βοτσαλωτές ακτές στο Τουρκοπήγαδο, Καρβουνόλακο, και όρμο Μέριχα. Κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες μόνο μέσω θαλάσσης. Γενικότερα, στο νησί μπορείτε εύκολα να αγκυροβολήσετε στο μικρό μόλο του λιμανιού. Αν και ο πυθμένας αποτελείται κυρίως από άμμο και σκόρπια βράχια, οπότε προσφέρει καλό κράτημα, σημαντικό είναι κατά την αρόδο να χρησιμοποιήσει κανείς «κλέφτη» στην άγκυρα. Άλλα σημεία της Ηράκλειας, που προσφέρονται για αγκυροβόλια αρόδο, είναι ο όρμος Λιβάδι, ακριβώς στα νότια από αυτόν του λιμανιού αλλά και ο βαθύς ορμίσκος Κάβος Τουρκοπήγαδο, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Για αυτούς που αγαπούν τις καταδύσεις να αναφέρουμε ότι το νησί προσφέρεται για εξερεύνηση του βυθού του. Αποτελεί εξάλλου τόπος φιλοξενίας πολλών σπάνιων ειδών, όπως αυτό της χελώνας caretta caretta και της φώκιας monachus monachus.

Μιας και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, όλες οι διαδρομές στο νησί αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία. Χαθείτε λοιπόν στα μονοπάτια και απολαύστε τη φύση των ήρεμων λόφων και βραχωδών ακτών. Όσο περπατάτε, μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη με τους σταλακτίτες, το limaniοποίο σύμφωνα με την παράδοση το ανακάλυψε τυχαία ένας βοσκός, όταν για να προφυλαχθεί από μια καταιγίδα κατέφυγε σ’ αυτό. Εκεί, κάτω από ένα σκίνο βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη και στο ίδιο σημείο κτίστηκε το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη χάρη του. Ένα άλλος μύθος θέλει τον κύκλωπα Πολύφημο να πετάει από το σπήλαιο τις πέτρες απ’ όπου δημιουργήθηκαν οι δυο βραχονησίδες της Ηράκλειας γνωστές ως Αβελονήσια.

Άλλα αξιοθέατα του νησιού που αξίζει να δείτε είναι ο παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός του Αγίου Αθανασίου, το Κάστρο του Λιβαδιού αλλά και η κορυφή του Λόφου Πάππας. Η θέα από το σημείο αυτό είναι εξαιρετική καθώς μπορείτε και αγναντεύετε όλα τα γύρω νησιά.

Τα πάντα σε αυτό το νησί δίνουν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Μέχρι και τα πανηγύρια έχουν το άρωμα μιας άλλης δεκαετίας. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι αυτό του Δεκαπενταύγουστου στον περίβολο της εκκλησίας της Παναγίας καθώς και αυτά του Αγίου Γεωργίου, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και του Αγίου Νεκταρίου όπου διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία της εκκλησίας. Στις 28 Αυγούστου, παραμονή της εορτής της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, γίνεται εσπερινός μέσα στην πρώτη μεγάλη αίθουσα του ομωνύμου σπηλαίου. Συρρέει πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά και το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.

Από το νησί δεν λείπουν επίσης και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν ο τουρισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Κοινότητα του νησιού διοργανώνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Χρήσιμες πληροφορίες

Κοινότητα: 22850 71545

Λιμεναρχείο Νάξου: 2285 22300

Αγροτικό Ιατρείο: 22850 71388

pegasus_large_t_420_42459_hrakleia