Ίος… ο παράδεισος της νεολαίας

Φτάνοντας στην Ίο θα δείτε το γραφικό λιμάνι Όρμος, με τις πολλές ψαρόβαρκες και τις θαλαμηγούς, ενώ πάνω από το λιμάνι απλώνεται η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, ios12κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης.

Η Χώρα είναι γεμάτη με ασβεστωμένα εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους, ενώ η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι εμφανής σε ολόκληρο το νησί. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, το νησί της Ίου είναι κυρίως γνωστό για την έντονη νυχτερινή ζωή και την ατέλειωτη διασκέδαση που προσφέρει στους επισκέπτες του.

Ας περιηγηθούμε όμως μαζί στην Χώρα, όταν ακόμη ο ήλιος είναι ψηλά… Στην κεντρική πλατεία της βρίσκεται ο Μητροπολιτικός ναός του νησιού, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Δίπλα βρίσκεται μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη. Εκεί το 1903 μια αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως υπολείμματα Βυζαντινού ναού και ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Η Αγία Τράπεζα της σημερινής εκκλησίας στηρίζεται σε δυο κολώνες του αρχαίου ναού.

Rounding_The_Bay-Ios_IslandΠίσω από τη Μητρόπολη ξεκινούν δυο δρόμοι με μαγαζιά όλων των ειδών. Ακολουθώντας τον πάνω δρόμο θα φτάσετε στην άλλη πλατεία με τα τέσσερα καφενεία, που θεωρείται και τόπος συνάντησης. Αριστερά από την πλατεία υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν στην Παναγία την Γκρεμιώτισα, που χτίστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όπως λέει η παράδοση η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στα βράχια στο Μυλοπότα με ένα κερί αναμμένο. Ο θρύλος λέει ότι οι Κρητικοί για να γλιτώσουν την εικόνα από τους Τούρκους την έριξαν στη θάλασσα και έτσι βρέθηκε σ’ αυτή την παραλία. Οι κάτοικοι πήραν την εικόνα και την έφεραν στη χώρα. Αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησία κοντά στη Μητρόπολη, αλλά ότι έχτιζαν την μέρα το βράδυ γκρεμιζόταν και την άλλη μέρα έβρισκαν την εικόνα της Παναγίας απάνω στο βουνό. Έτσι αποφάσισαν να κτίσουν σε εκείνο το σημείο την εκκλησία. Οι κάτοικοι λένε ότι ήθελε η εικόνα να βλέπει την Κρήτη. Πράγματι, όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να δείτε από εκεί πάνω τα βουνά της Κρήτης.

 

 

 

 

 

 

 

kalamos_ios

 

Λίγο πιο πάνω θα φτάσετε στη πλατεία της Άνοιξης με τους παλιούς μύλους, τώρα πια γνωστή σαν πλατεία των μύλων. Εξαιρετική τοποθεσία για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα… και να ετοιμαστείτε για τη βραδινή σας διασκέδαση στα διάσημα μπαρ και κλαμπ του νησιού!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mulopotas_iosΠαραλίες

Η πιο διάσημη παραλία του νησιού είναι ο Μυλοπότας, που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από την χώρα. Είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, με μήκος ένα χιλιόμετρο περίπου, και έχει χρυσή αμμουδιά, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της γης. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα κανό και να κάνετε μια βόλτα ή να κάνετε κάποιο άλλο σπορ από τα πολλά που προσφέρονται στην παραλία.

Η παραλία στον Όρμο συναγωνίζεται τον Μυλοπότα στην ομορφιά και στην ποικιλία δραστηριοτήτων. Εξίσου ελκυστικές όμως, είναι και άλλες παραλίες, όπως η Αγία Θεοτόκη, η Ψάθη, ο Κάλαμας, οι Πλάκες, οι Κολιτσάνοι και το Μαγανάρι.

Αξιοθέατα

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Πλακωτός, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο βρίσκεται ο τάφος του επικού μας ποιητή, Ομήρου. Στην Αγία Θεοδότη υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου υδραγωγείου, ενώ στην Ψάθη τα ερείπια ενός αρχαίου ναού.

Στον Κάμπο, βρίσκεται ο λόφος του Σκάρκου, μια από τις πιο εύφορες περιοχές της Ίου. Ο οικισμός αυτός, με χαρακτήρα οχυρού, ανήκει στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περιόδο (2700-2400/2300 π.Χ.) και είναι γνωστός κυρίως από τα ειδώλια των νεκροπόλεων. Αν και έχει βρεθεί συλημένος στο μεγαλύτερο μέρος του, σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση και βοηθά στην καλύτερη κατανόηση της κυκλαδικής εξάπλωσης, κατά την Πρώιμη εποχή του Χαλκού.

 

ios-sight

 

 

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Αστυνομία: 228 0 91222

Δημαρχείο: 22860 91228, 91505

Λιμεναρχείο: 22860 91264

Τουριστικές Πληροφορίες: 22860 91343 και 91002