member of

Kitesurfing: Q&A

 

images copy copy copyΤο kitesurfing αποτελεί ένα άθλημα που αποκτά με τον καιρό όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Ο συνδυασμός του αέρα και της θάλασσας ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και σε προκαλούν να το δοκιμάσεις.

Πριν πάρεις όμως την απόφαση, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά παρακάτω. Συγκεντρώσαμε για εσένα όλες εκείνες τις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις προτού πεις το μεγάλο ναι.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΡΙΟ;

Μπορεί το να άθλημα φαίνεται λίγο επικίνδυνο με τη πρώτη ματιά, αλλά αν ο μαθητής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του δασκάλου και μάθει τα συστήματα ασφάλειας καλά, τότε δεν έχει κανένα φόβο να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση που θα του τύχει. Στα μαθήματα ρίχνουμε μεγάλο βάρος σε αυτόν τον τομέα.

ΣΕ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ;

Αν ο μαθητής έχει την απαιτούμενη υπομονή και επιμονή σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να πλανάρει στο νερό και σιγά-σιγά, να ορτσάρει στον άνεμο και σε διάστημα ακόμα και ενός μηνός να μπορέσει να κάνει και άλματα.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ;

Όπως όλα τα σπορ έτσι και το kitesurf έχει και αυτό το κόστος του. Ένας καινούριος εξοπλισμός που περιλαμβάνει αετό, σανίδα, γάντζο κοστίζει 1200-1500 ευρώ περίπου. Παρ όλα αυτά, υπάρχει στη χώρα μας μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων εξοπλισμών σε πάρα πολύ καλές τιμές.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ;

Όσο διαρκούν τα μαθήματα παρέχονται στους μαθητές όλα όσα χρειάζονται για την επίτευξη αυτών, όπως είναι ο εκπαιδευτικός αετός, γάντζος, κανονικός μικρός αετός, κανονικός μεγάλος αετός, κράνος , σανίδα ακόμα και σωσίβιο αν χρειάζεται.

ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ;

Η τοποθεσία των μαθήματων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η κατεύθυνση του αέρα, η διεύθυνση του (side ή οn), αν είναι ρηχά για να μπορούμε να πατώνουμε, αν έχει κύμα κτλ. Οι πιο συνηθισμένες ακτές είναι αυτή του Ωρωπού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, της Λούτσας όλο το χρόνο και του Σχοινιά το χειμώνα.

cursos9gΜΕ ΠΟΣΗ ΕΝΤΑΣΗ ΑΕΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙΤΕ;

Kitesurfing θεωρητικά μπορεί κάποιος έμπειρος να κάνει από 4 έως και 8 μποφόρ. Για έναν αρχάριο όμως δεν ισχύει το ίδιο γιατί στα πολλά μποφόρ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μικρότερο αετό ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος και ο έλεγχος γίνεται δυσκολότερος. Καλό είναι λοιπόν στα πρώτα βήματα του, κάποιος να κάνει kitesurf στα 4-5 μποφόρ με το βασικό του μέγεθος αετού.

ΤΙ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΕΤΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ;

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αρκετές μάρκες αετών κάτι που μπερδεύει τους καινούριους του αθλήματος. Τα είδη όμως των αετών τώρα πια είναι δύο. Οι type-C αετοί που είναι για προχωρημένους αναβάτες και οι hybrid που απευθύνονται σε όλους και είναι πιο φιλικοί όσον αφορά το πέταγμα τους, το σήκωμα τους από το νερό κ.α.

Το μέγεθος του αετού έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το βάρος του αναβάτη. Ενδεικτικά, κάποιος που ζυγίζει 70 κιλά θα πρέπει να έχει αετό 10τ.μ. ενώ ένας αναβάτης 100 κιλών θα πρέπει να έχει αετό 14τ.μ.

ΤΙ ΣΑΝΙΔΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ;

Το καλύτερο για έναν αρχάριο είναι να πάρει μια σανίδα twintip και λίγο μεγάλη. Μια σανίδα διπλής κατεύθυνσης και περίπου 1μ 40εκ. κάτι που θα τον βοηθήσει να πλανάρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

kitesurf[2]ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΙΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑ;

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος αθλητικός τύπος και να κάνει κάποιο σπορ όταν πρόκειται για την απλή μορφή του. Έτσι και στο κite το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να πλανάρει είναι με τη τεχνική του αθλήματος και όχι με τη δύναμη. Φυσικά, όπως και σε όλα τα αθλήματα, για να εξελιχθεί κανείς θα πρέπει να βάλει και άλλους παράγοντες να λειτουργήσουν. Επίσης, ούτε η ηλικία ή το φύλο παίζουν κάποιο ρόλο στα πρώτα στάδια αυτού του σπορ, αφού στην ουσία όλη τη δουλειά την κάνει ο αετός και επειδή δεν είναι άθλημα αερόβιο (χρήση οξυγόνου για παραγωγή ενέργειας) δε κουράζεται εύκολα ο αναβάτης.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΙΤΕ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ;

Υπάρχουν ειδικές νομοθεσίες και κανονισμοί για να κάνει κάποιος kite σε οργανωμένη παραλία που απαιτούν μεγάλη απόσταση από αυτούς και ύπαρξη αντίστοιχης σχολής, αλλά μπορεί κάποιος να κάνει kite ελεύθερα σε παραλίες πού δεν είναι οργανωμένες και δεν πάνε λουόμενοι.