22 Μαρτίου 2001lavrio_1

«Μαζί για το λιμάνι μας», ήταν ο τίτλος της εθελοντικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα του Λαυρίου, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, με σκοπό τον καθαρισμό του βυθού στη μαρίνα.

Η οικολογική αυτή κίνηση, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία,  διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, τον Δήμο Λαυρεωτικής, το καταδυτικό κέντρο Planet Blue και την μη κυβερνητική οργάνωση «Υδροναύτες».

lavrio_2lavrio_3

 

Η αποκατάσταση του βυθού περιμετρικά των προβλητών της μαρίνας Λαυρίου και η αφαίρεση, τόσο των συσσωρευμένων απορριμμάτων, όσο και η ανέλκυση αντικειμένων μεγάλου όγκου, τα οποία είχαν ριφθεί στην θάλασσα αλλοιώνοντας την εικόνα που θα έπρεπε να έχει, ήταν εξαρχής ο στόχος της εκδήλωσης, που επιτεύχθηκε μετά από αρκετές ώρες και με την επιμονή δυτών και εθελοντών!

Αυτό που θα μείνει στη μνήμη όλων ήταν, ότι εκτός από τη συγκέντρωση αρκετών σκουπιδιών, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός από φοίνικες και παγκάκια, τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της προβλήτας του Λαυρίου. Η οργάνωση για την ανέλκυση των -τεράστιων σε όγκο και βάρος- αντικειμένων επετεύχθη με την βοήθεια των εθελοντών στην επιφάνεια.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου φρόντισε για την απόλυτη ασφάλεια των εθελοντών, διακόπτοντας κάθε δραστηριότητα σκαφών στην μαρίνα, ενώ παράλληλα εξασφάλισε ότι ήταν απαραίτητο για την διευκόλυνση του εγχειρήματος.

lavrio_4

Επίσης, ο Δήμος Λαυρεωτικής διέθεσε όλα τα απαραίτητα για την συγκέντρωση και διαχείριση των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν, επιτρέποντας έτσι στους αυτοδύτες να επικεντρωθούν στο υποβρύχιο κομμάτι. Τέλος, το καταδυτικό κέντρο Planet Blue χορήγησε τον απαραίτητο καταδυτικό εξοπλισμό για τους εθελοντές, αλλά και το σκάφος που υποστήριξε την εκδήλωση, διασφαλίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τις δεκάδες των αυτοδυτών που εργάστηκαν υποβρυχίως.

Σημαντική βοήθεια, και αυτή της οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», που παρείχε επιστημονική υποστήριξη, καταγράφοντας τις κατηγορίες των σκουπιδιών που συγκεντρώθηκαν, διέθεσε ενημερωτικό υλικό σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να εξηγούν στα μικρά παιδιά την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και το νόημα που έχουν οι οικολογικές εθελοντικές δράσεις.

 

lavrio_5

Η ηλιόλουστη ημέρα επέτρεψε σε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει την επιχείρηση του καθαρισμού και να ενημερωθεί παράλληλα, από τις οικολογικές οργανώσεις που ήταν στο σημείο για την σημασία του εθελοντισμού, αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν τα απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Μετά το πέρας του καθαρισμού, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου σε συνεργασία με τον ΝΑΟΛ διοργάνωσε μια τελετή με πλούσια εδέσματα, στις εγκαταστάσεις του ναυτικού ομίλου, για να γιορταστεί η επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και να τεθούν νέες ιδέες για νεότερες αντίστοιχες δράσεις.

Σημειωτέον, ότι η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε γιατί είχε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για τους Έλληνες αυτοδύτες, καθώς ήταν η επέτειος της εφαρμογής του νόμου, που απελευθέρωσε το καθεστώς της αυτόνομης κατάδυσης (Φεβρουάριος του 2006).

 

lavrio_6

Μακάρι να δούμε και στο μέλλον παρόμοιες εκδηλώσεις, αλλά αυτό που θα ήταν ευχής έργον πραγματικά, είναι να τυπωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ότι η ρίψη σκουπιδιών στην θάλασσα είναι «έγκλημα» για το περιβάλλον.