HPIM1125gia_siteΔιονυσία Λεσχοπούλου

Η γυναικεία δύναμη στo Yachting

Η Διονυσία Λεσχοπούλου, μιλάει στο περιοδικό μας για την προσωπική της διαδρομή και ανάμειξη στην επιτυχημένη πορεία της Athenian Yachts.

1. Η Athenian Yachts έχει πολύ καλό όνομα στην αγορά και θα ήθελα να μου κάνετε μια ιστορική αναδρομή, για το πώς το κατάφερε και τι έχει πετύχει στα 31 χρόνια ύπαρξης της.

Για κάθε είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας, απαιτείται προσωπική επιστασία, επιμέλεια, συνέπεια και εμπορικό ήθος. Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι άμεσοι συνεργάτες σου, να έχουν το ίδιο πάθος με εσένα και να θεωρούν τον επαγγελματικό τους χώρο δεύτερο σπίτι τους. Έτσι δημιουργείται ένα οικογενειακό περιβάλλον, από έμπειρους ανθρώπους, που εμπνέει ασφάλεια στους συναλλασσόμενους.

tn1Εν συντομία, να σας πω ότι στο ξεκίνημα μας, το 1980, διαθέταμε όλες τις μάρκες των Γαλλικών Ναυπηγείων. Σταθμός για την εταιρεία μας ήταν η αποκλειστική αντιπροσώπευση  της Jeanneau το 1988. Σημαντική πρωτοπορία για την Ελληνική αγορά ήταν το 1994 η συνεργασία με της XIOS Bank ΑΕ. Εξίσου σημαντική στιγμή για εμάς, η ανάθεση το 1996 του franchise από τη Moorings, της μεγαλύτερης Εταιρείας διακοπών με σκάφος στα ωραιότερα μέρη του κόσμου.

 

Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι η Athenian έχει αναπτυχτεί, με μια σταθερά ανοδική πορεία. Στα 31 χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε καταφέρει παγκοσμίως να διαθέτουμε το καλύτερο after sale service, χάρη στη τεχνογνωσία μας και στην επιμονή μας για ποιότητα στην εξυπηρέτηση των πελατών. Είναι σημαντικό σε μια τόση μεγάλη πορεία, με τόσους συναλλασσομένους, με ένα τόσο ευαίσθητο προϊόν, όπως το σκάφος, (είτε στην πώληση είτε στην ναύλωση) έχουμε 95% ευχαριστημένους πελάτες.

tn2. Θα ήθελα να μου πείτε πως καταφέρατε να «κλειδώσετε» τόσο πετυχημένες συνεργασίες, όπως αυτή της Moorings και της Jeanneau.

Είναι αποτέλεσμα των προαναφερόμενων λόγων, συν της τεχνογνωσίας στο αντικείμενο. Η εμμονή να προσπαθείς πάντα για υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες σου, να συναλλάσσεσαι με τιμιότητα και αρχές κρατώντας χαμηλούς τόνους, οδηγεί σε σοβαρές και ασφαλείς συνεργασίες.

3. Πόσο ρόλο έπαιξε στις πωλήσεις, η κίνηση σας το 1994, να συνεργαστείτε με την XIOS Bank, τωρινή Πειραιώς; Αναφέρομαι στις χρηματοδοτήσεις, που μπαίνει εγγυήτρια η εταιρεία σας.

Από την έναρξη της δραστηριότητας των πωλήσεων της Εταιρείας μας (1980), η δυνατότητα χρηματοδότησης ήταν σημαντικό μας ατού και πραγματοποιείτο μέσω των Γαλλικών Τραπεζών. Η πρωτοπορία της ΧΙΟΣ BANK ήταν ότι Ελληνική Τράπεζα δημιούργησε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επαγγελματικά σκάφη, απλό, εύχρηστο και με συμφέροντες όρους, ακόλουθα της πρότερης εμπειρίας που τους μεταλαμπαδεύσαμε. Η χρηματοδότηση για κάθε δραστηριότητα είναι δυνατό χαρτί, αρκεί να είναι συμφέρουσα.

4. Ποια είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τις άλλες εταιρείες στον χώρο;

Ίσως στην ερώτηση σας θα έπρεπε να απαντήσουν αυτοί που μας επιλέγουν και όχι εγώ. Ως καταναλωτής, έχω απόλυτη γνώση, τι με κάνει και επιλέγω συγκεκριμένα καταστήματα, συνεργεία, συνεργάτες κτλ. Ακόλουθα, προσφέρουμε στους πελάτες μας, όλα όσα θα θέλαμε να απολαμβάνουμε εμείς σαν καταναλωτές, ήτοι ταχύτητα, ευγένεια, συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ειλικρίνεια.

5. Κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον δικό σας κλάδο;

Η Εταιρεία μας δραστηριοποιείται στην πώληση και στην ναύλωση σκαφών. Η ναύλωση έχει σταθερά ανοδική πορεία, χωρίς να έχουμε υποχωρήσει στην τιμολογιακή πολιτική μας, αλλά προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ποιότητα στη παροχή υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή, δηλαδή να κάνει ένα ευχάριστο ταξίδι με σκάφος χωρίς εκπλήξεις προβλημάτων!

49iΟι πωλήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με το παρελθόν, διότι η μη παροχή χρηματοδοτήσεων από τις Ελληνικές Τράπεζες στους επαγγελματίες, η γενική άποψη της κυβέρνησης ότι ο ιδιοκτήτης σκάφους πάνω από 7,5μ μπορεί να είναι… φοροφυγάς, οι πρόσθετοι φόροι πολυτελείας στην απόκτηση του κτλ, δημιουργούν ένα δυσοίωνο κλίμα.

6. Θεωρείτε ότι είναι εφικτό για έναν Έλληνα της μεσαίας τάξης να αποκτήσει ένα σκάφος; Υπάρχει η δυνατότητα;

Με τις σημερινές συνθήκες, η απάντηση μου είναι, όχι. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει η επόμενη μέρα… από  άποψη νομοθεσίας, αλλά και οικονομικών δεδομένων.

Ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, αλλά για μεγέθη σκαφών, που δεν επηρεάζουν τα φορολογικά δεδομένα τους.

7. Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι;

Στόχος, όπως για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι να επιβιώσουμε με την ποιότητα που εμείς έχουμε ορίσει, δηλαδή να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην επαγγελματική μας οικογένεια και να μην γίνει καμιά έκπτωση στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Πιστεύω πάντα ότι οι δυσκολίες μας κάνουν ευρηματικούς και η ανάγκη να βρεθούν λύσεις μας ανοίγουν νέους δρόμους.

Η συγκεκριμένη περίοδος δημιουργεί ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα. Εννοώ τις συνεργασίες που μπορούν να υλοποιηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, χωρίς να χρειαστεί καμία επίπονη θυσία.

8. Υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε, εάν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω;

Την νοοτροπία μου να παρέχω, σε ανθρώπους που δεν άξιζαν. Όμως από τα λάθη σου μαθαίνεις, διότι χωρίς αυτά δεν… εξελίσσεσαι.

9. Νιώθετε περήφανη ή ακόμη καλύτερα ένα αίσθημα ικανοποίησης, για όσα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής;

Ναι, διότι από την σιωπηλή, εσωτερική καθημερινή διεργασία των συμβάντων, μπορώ να νοιώθω περήφανη για την στάση που κράτησα μέχρι σήμερα στα δύσκολα και στα εύκολα, ότι δεν έχω αναγκαστεί να υποστώ ποτέ κάτι που δεν με αντιπροσώπευε, και μένοντας σταθερή στις αρχές και αξίες μου.

Όπως όλοι μας, περνάω μέρες που υποκλίνομαι στα κατορθώματα μου και μέρες που ζωγραφίζω με το δάκτυλο μου αρνητικά προθέματα.

10. Σίγουρα, οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις είναι πολλές, σας μένει εσάς προσωπικά χρόνος για ιστιοπλοΐα;

Κάνω ετήσια ότι και οι πελάτες μου, ήτοι μία εβδομάδα διακοπές στην θάλασσα. Πάντα θα ήθελα λίγο πιο πολλές ημέρες και ονειρεύομαι την επόμενη ευκαιρία, ωστόσο πάντα νοιώθω ευγνώμων με ότι έχω.

Προσπαθώ στην καθημερινότητα και βρίσκω μικρές διαφυγές, που με ικανοποιούν και με ισορροπούν.

Γενικά, τις υποχρεώσεις μου τις έχω επιλέξει και μέσα από αυτές απολαμβάνω τα καλά και τα δύσκολα που δημιουργούν.