aa.jpg

Είναι το σπορ που συνδυάζει την ταχύτητα και το υγρό στοιχείο. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουν ως «Jet Ski». Όπως και να το πεις πάντως ένα είναι σίγουρο. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Ιστορία

Την αρχική ιδέα την είχε συλλάβει πρώτος ο Clayton Jacobson II. Το πρώτο PWC κατασκευάστηκε από την Bombardier το 1968 αλλά καθώς το δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας σε θαλάσσια σκάφη ήταν σχεδόν ανύπαρκτο δεν κατάφερε να δημιουργήσει «αγορά».

Το ευρύ κοινό γνώρισε τις κατασκευές αυτές με το WSAA JETSKI της Kawasaki το 1973. Από το μοντέλο αυτό έμεινε και ο όρος «jet ski» που χρησιμοποιείται σήμερα όταν θέλουμε να αναφερθούμε στο συγκεκριμένο είδος υδροσκάφους.

jet-ski-rentalΤο αρχικό όρθιο πρότυπο, με έναν ισχυρό δίχρονο κινητήρα 400cc και τιμόνι μοτοσυκλέτας έκανε την εμφάνισή του. Εντούτοις, η παραμονή σου πάνω στο όχημα όταν αυτό ήταν στο νερό ήταν μια πρόκληση, ειδικά στα κύματα και έτσι για μερικά χρόνια και μετά τις βελτιώσεις στον έλεγχο και τη σταθερότητα που εφάρμοζαν τα εργοστάσια, τα PWCs απόκτησαν πιστούς φίλους.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’80, με την ανάπτυξη και την παραγωγή του διθέσιου PWC στο οποίο πλέον καθόσουν σε σέλα και η οδήγησή του απλοποιήθηκε. Εκτός από το ότι ήταν ακριβότερα πρόσφεραν μεγαλύτερη χρηστικότητα και άνεση, καθώς τα νέα PWCs ήταν σταθερότερα, ασφαλέστερα, και φιλικότερα προς το χρήστη από τους προκατόχους τους. Μέχρι τις αρχές της δεκαετία του ’90, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία, την εξέλιξη στο σχεδιασμό της καρίνας και στην αποδοτικότητα των κινητήρων και των εξατμίσεων, είχαν κάνει το «καθιστό» watercraft αρκετά εύχρηστο.

Τα personal water craft προορίζονται βασικά για τη διασκέδαση του κοινού στην επαφή του με το υγρό στοιχείο. Παιχνίδια στα κύματα, ρυμούλκηση παντός τύπου σκιέρ, καθώς επίσης μικρές εκδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτά. Υπηρεσίες τα χρησιμοποιούν σαν σωστικά στις παραλίες, ή σε ακραίες περιπτώσεις όπως στους αγώνες surf στη Hawaii. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται από τα Σώματα του Λιμενικού και τις Δυνάμεις του στρατού.

Από τεχνολογική πλευρά πρόκειται για ένα όχημα που συνδυάζει τις βασικούς κανόνες της ναυπηγικής με τις επιταγές της τεχνολογίας καθώς διαθέτει προηγμένους κινητήρες, οι οποίοι δεν σβήνουν ούτε όταν το water craft κάνει κυριολεκτικά βουτιά στη θάλασσα. Συγκεκριμένα τα PWCs χρησιμοποιούν δίχρονους ή τετράχρονους κινητήρες βενζίνης που δίνουν κίνηση σε μια υδραντλία. Το νερό εισέρχεται στο κατώτατο σημείο του PWC, σε έναν εσωτερικό προωθητήρα (που δημιουργεί έναν πίδακα Tai_JetSki_ύδατος υψηλής πίεσης που βγαίνει μέσω ενός ακροφυσίου στο πίσω μέρος του PWC.

Τα τελευταία 25 χρόνια χρησιμοποιούνται επιπλέον για αγωνιστική χρήση, όπου ιδρυτής του σπορ αλλά και διεθνής αρχή, αποτελεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία, η IJSBA (International Jet Sport Boating Association).

Για να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλήματος πρέπει να διαθέτει ένα καλό μυϊκό σύστημα που θα του επιτρέψει να αντέξει τους κλυδωνισμούς του σκάφους στις υψηλές ταχύτητες. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να απολαύσει κανείς το υδάτινο δρομολόγιο του χωρίς να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα. Ο ενθουσιασμός πάντως που σκορπάει το εν λόγω όχημα είναι μεγάλος, ανεξαρτήτου τρόπου χρησιμοποίησης του.

Για να το οδηγήσει κάποιος πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου σκάφους καλά αντανακλαστικά και μεγάλη προσοχή, αφού κινείται και σε χώρους που ενδέχεται να υπάρχουν λουόμενοι.

1338800_83a184c9giasiteΥπάρχουν δύο κύριοι τύποι του καθιστού και του όρθιου. Από εκεί και πέρα προσφέρονται τζετ σκι καθιστού τύπου με μεταφορική ικανότητα ακόμη και τεσσάρων ατόμων, καλύπτοντας τις ανάγκες μιας οικογένειας ενώ υπάρχει αντίστοιχα και κλιμακούμενο εύρος ιπποδύναμης.