psarontoufekoΌσοι ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα, το υποστηρίζουν όσο τίποτα άλλο, και θεωρούν, ότι ακόμη και τα ψάρια που πιάνουν είναι πιο νόστιμα, γιατί πεθαίνουν αμέσως από το σοκ του χτυπήματος!

Η γοητεία του βυθού σε συνδυασμό με το ψάρεμα είναι ένας τέλειος συνδυασμός, για όσους αγαπούν τη θάλασσα.

Το ψαροτούφεκο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό,

καθώς η βουτιά στο βυθό και το γεγονός, ότι πολλές φορές πρέπει να στήσεις καρτέρι για τα υποψήφια «θύματα», δίνει την αίσθηση του κυνηγού. Γι’ αυτό εξάλλου,  πολλοί αποκαλούν όσους ασχολούνται με το ψαροτούφεκο, ψαροκυνηγούς.

Μπορεί το ψαροτούφεκο να προσφέρει έντονες συγκινήσεις, αλλά δεν είναι εύκολο σπορ από την αρχή, καθώς μπορεί όλοι να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την αναπνοή τους και να καταδυθούν, όμως το να καταδύεται κανείς με μια ανάσα αποτελεί αναμφίβολα δεξιότητα. Βέβαια, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο θα ανεβαίνουν και οι επιδόσεις σας.

psarontoufeko3Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για το πώς πρέπει να προσεγγίσει κάποιος ένα ψάρι σε απόσταση βολής. Αυτοί που ασχολούνται χρόνια με το αντικείμενο σίγουρα έχουν καλύτερες επιδόσεις και μπορούν και πιάνουν όλα τα είδη ψαριών. Όμως και οι αρχάριοι μπορούν να φανούν τυχεροί, ειδικά με τους ακίνητους στόχους, όπως είναι τα μπαρμπούνια, τα μαλάκια, οι γλώσσες κ.α. Με τον καιρό θα υπάρχει εξέλιξη στη τεχνική και θα βελτιωθεί, τόσο η ποιότητα, όσο και η ποσότητα των ψαριών.

Τεχνικές

Από τις πρώτες τεχνικές στο ψαροτούφεκο ήταν η εξερεύνηση σε τρύπες και ανοίγματα βράχων, όπου μπορεί να είναι μέσα τα ψάρια. Ένας δυναμικός τρόπος προσέγγισης, που πάντα αποδίδει.

Πολλά ψάρια κινούνται ή στέκονται στο βυθό, μία τακτική λοιπόν είναι η κατακόρυφη κάθοδος προς αυτά. Φυσικά, όσο το δυνατόν πιο ήρεμα, για να μην τρομάξει το ψάρι και να είναι εύκολος ο στόχος σας.

Το καρτέρι είναι μία από τις πιο διάσημες πλέον τεχνικές, αλλά εφαρμόζεται από αυτούς που έχουν αναπτύξει αντοχή στο κράτημα της αναπνοής, για ευνόητους λόγους. Ο δύτης ακινητοποιείται σε κάποιο σημείο του βυθού, αφήνοντας την πρωτοβουλία της προσέγγισης στο θήραμα και την κατάλληλη στιγμή το χτυπάει. Υπάρχει και το συρτό καρτέρι, που συνδυάζει την ενέδρα με την κίνηση… και ως φυσικό επακόλουθο καλά θηράματα!
psarontoufeko4Οι κίνδυνοι

Επειδή, δεν επιτρέπεται η χρήση φιαλών στο ψαροτούφεκο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι αντέχετε να κρατήσετε την αναπνοή σας και δεν αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα σχετικά με αυτήν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας, γιατί το ζητούμενο είναι να βγείτε εσείς στο τέλος στην επιφάνεια και όχι το ψάρι. Έτσι, αν νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο, άμεσα να κατευθυνθείτε προς την επιφάνεια και να μην ζορίσετε καθόλου τον εαυτό σας, προκειμένου να πιάσετε ένα ψάρι.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι η παρατεταμένη άπνοια, σε οριακό σημείο, μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό στην υποξία. Η υποξία είναι μια λιποθυμική κατάσταση, που όπως καταλαβαίνετε, μέσα στη θάλασσα ουσιαστικά κάτι τέτοιο σημαίνει πνιγμό.

Ασφαλώς, η παρουσία συντρόφου είναι ένας παράγοντας ασφαλείας, και είναι μια πρακτική που πρέπει να ακολουθείτε, ιδίως όταν βρίσκεστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο εκπαίδευσης.

Επίσης, επειδή έχει αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των ταχύπλοων σκαφών, δεν πρέπει να ξεχνάτε τον πλωτήρα, που σηματοδοτεί την ύπαρξη ανθρώπου στη θάλασσα. Γενικότερα, καλό θα ήταν για παν ενδεχόμενο, να προτιμάτε περιοχές ήσυχες για ψάρεμα και όχι πολυσύχναστα μέρη.  Η καλύτερη και ασφαλέστερη δίοδος είναι ο ψαροτουφεκάς να εποπτεύεται από κάποιον φίλο, που θα περιμένει στη βάρκα.

15 Χρήσιμες συμβουλές

1. Από τα πρώτα πράγματα που θα αγοράσετε να είναι ο επιπλέοντας κόκκινος σημαντήρας, κοινώς η σημαδούρα. Η σημαδούρα σας λοιπόν, θα έχει επάνω μια σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ (Υποβρύχια Δραστηριότητα). Εάν δε, έχετε πάει για ψάρεμα με κάποιο σκάφος, θα πρέπει να στερεώσετε τη σημαία αυτή, σε εμφανές του σημείο. Η ακτίνα που σας καλύπτει γύρω από τη σημαδούρα είναι τα 50 μέτρα.

2. Απαγορεύεται το ψάρεμα κατά το μήνα Μάιο και αμέσως μετά τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου.

3. Απαγορεύεται το ψάρεμα σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

4. Το ψάρεμα επιτρέπεται σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από: το σημείο όπου συνήθως φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, τα λιμενικά έργα, ναυτιλιακές σημάνσεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, δίχτυα με εμφανή σήμανση, καθώς και τα αγκυροβολημένα πλοία. Εξυπακούεται, ότι δεν επιτρέπεται σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και εισόδους-εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.

psarontoufeko_ii5. Όταν βγαίνετε από το νερό, πάντα να ξε-οπλίζετε το ψαροτούφεκο σας.

6. Απαγορεύεται ρητά από το νόμο, (τα πρόστιμα είναι τσουχτερά) οι ψαροτουφεκάδες να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή.

7. Επίσης, απαγορεύεται να υπάρχουν αναπνευστικές συσκευές και στα σκάφη που χρησιμοποιούνται από ψαροντουφεκάδες.

8. Δεν επιτρέπεται η χρήση διχτυών και η χρήση υποβρύχιου φως.

9. Αποφύγετε περιοχές, όπου υπάρχει συχνή κίνηση πλωτών μέσων.

10. Όπως και στην κολύμβηση, έτσι και στο υποβρύχιο ψάρεμα, εάν έχετε φάει, πρέπει να περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 3-4 ώρες, πριν ξεκινήσετε.

11. Αποφύγετε να ψαρεύετε μόνοι σας. Αν υπάρξει κίνδυνος, δεν θα έχετε κάποιον να σας βοηθήσει.

12. Εάν αποφασίσετε να πάτε μόνος σας για ψάρεμα γνωστοποιήστε, τουλάχιστον σε ένα φιλικό σας πρόσωπο, την περιοχή στην οποία θα ψαρέψετε, καθώς και την πιθανή ώρα επιστροφής σας. Έτσι, αν ω μη γένοιτο, συμβεί κάτι, θα γνωρίζει κάποιος που να σας ψάξει.

13. Εάν νιώσετε ότι κουραστήκατε εγκαταλείψτε το ψάρεμα, μην υπερβαίνετε τις δυνάμεις σας.

14. Αν αισθανθείτε οποιαδήποτε αδιαθεσία, όπως ρίγος ή ζαλάδα βγείτε αμέσως έξω από τη θάλασσα.

15. Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό ένδυσης, γιατί η δραστηριότητα στο νερό επιφέρει γρήγορη απώλεια της θερμοκρασίας του σώματος, που μπορεί να καταλήξει σε υποθερμία.