paketoΤο τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι είναι ότι μπορεί το σκάφος να βουλιάξει… Άσχημες καταστάσεις, που οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο σε ταινίες θα δουν, μπορούν να συμβούν… και για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

Όταν λέμε πρόληψη, εννοούμε εκτός από τον γενικό έλεγχο του σκάφους, πριν τον απόπλου (υπάρχει αναλυτικό άρθρο), να φροντίσετε και για την αγορά των προβλεπόμενων σωστικών.

asfaleiaΈνα σωστό πακέτο σωστικών σκάφους πρέπει να περιλαμβάνει: σωσίβια ενηλίκων εγκεκριμένου τύπου*, 3 φωτοβολίδες, 1 καπνογόνο, 1 πυροσβεστήρα 1kg., 1 σωσίβιο κυκλικό με σχοινί 20μ., 1 κόρνα κομπλέ, 1 φαρμακείο κομπλέ, 1 τσάντα μεταφοράς σωστικών και 1 πλωτή άγκυρα (για σκάφη μέχρι 6m).

Ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα που προορίζονται για την ασφάλειά σας, τα σωσίβια κατέχουν έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους. Πρόκειται για γιλέκα ή ζώνες που με κάποιου είδους αντωτικού υλικού, σας κρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας. Όσο καλό κολύμπι και να ξέρετε, το σωσίβιο είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε στην επιφάνεια, στην περίπτωση ανάγκης.

Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία σωσιβίων και πλευστικών βοηθημάτων, σε διάφορα μεγέθη και χρώματα. Ξεκινώντας από σωσίβια που προορίζονται για διάφορα σπορ, μέχρι και φουσκωτά σωσίβια για την ανοιχτή θάλασσα. Στην αγορά σας να προσέξετε το μέγεθος, να είναι αυτό που σας ταιριάζει.

Επίσης, τα συστήματα ΜΟΒ (Άνθρωπος στη Θάλασσα) αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος του σωστικού εξοπλισμού, καθώς βοηθούν στη διάσωση του ατόμου από το νερό, σε περίπτωση πτώσης του από το σκάφος. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα διάσωσης, το πλήρωμα μπορεί να τραβήξει το θύμα, προς το μέρος του σκάφους με τη βοήθεια ενός σκοινιού, ακόμα και αν το θύμα δε φορά σωσίβιο.

Ας ανακεφαλαιώσουμε, τονίζοντας ότι για να κάνετε αισθητή την παρουσία σας, σε περίπτωση κινδύνου μέσα στη θάλασσα, αλλά και για τη δική σας προστασία, οφείλετε να έχετε προμηθευτεί για το σκάφος σας τα κατάλληλα μέσα σήμανσης και πρώτων βοηθειών.

swsibiaΑνάμεσα σε αυτά είναι τα  βεγγαλικά χειρός, τα καπνογόνα, τα σήματα αλεξίπτωτου, τα σήματα κινδύνου L.S.A. Codeκόρνες στόματος ή αέρος καθώς και το  φαρμακείο.  Η ύπαρξη των σημάτων αυτών, είναι απαραίτητη και υποχρεωτική σύμφωνα με τις Λιμενικές Αρχές, και παράλληλα αυξάνουν τις πιθανότητες να σας εντοπίσουν όταν κινδυνεύετε πάνω στο σκάφος σας.

Στην περίπτωση δε, που έχει συμβεί κάτι και αναγκαστείτε να μπείτε μέσα σε Life raft, τα σήματα κινδύνου είναι μια καλή λύση για να κάνετε αισθητή την παρουσία σας. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνετε τις Αρχές ή σκάφη σε κοντινή απόσταση, να σας εντοπίσουν.

Θα προσέξετε ότι τα περισσότερα αντικείμενα έχουν έντονα χρώματα, και οι ανακλαστικές ταινίες (κουλούρες) τα κάνουν ορατά, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο λόγος είναι απλός, έτσι διευκολύνεται η διάσωση του ατόμου.

 

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι για μεγαλύτερη ασφάλεια και συγκράτηση πάνω στο σκάφος, παράλληλα με ένα σωσίβιο, καθίσταται απαραίτητη και η χρήση της ζώνης ασφαλείας, σε συνδυασμό πάντα με τον κατάλληλο ιμάντα.

mfa_kitΕιδικά για τα ιστιοπλοϊκά, οι ζώνες και οι ιμάντες αποτελούν σημαντικό σωστικό μέσο, καθώς βοηθούν στην αποφυγή πιθανής πτώσης σας από το σκάφος. Επιλέξτε ζώνες ασφαλείας που εφαρμόζουν απόλυτα στο σώμα σας. Οι ιμάντες ασφαλείας είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικά υλικά για περισσότερη αντοχή.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα, λόγω της θέσης που πρέπει να βρίσκονται (ρέλια) είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, για την σωστή συντήρησή τους θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με φλόγα, ή κοφτερές επιφάνειες (ιμάντες). Σας προτείνουμε πάντα πριν ξεκινήσετε να κάνετε έναν περιοδικό έλεγχο στα προβλεπόμενα σωστικά μέσα του σκάφους σας, για να δείτε αν είναι διαθέσιμα και σε καλή κατάσταση. Εννοείται ότι αντικαθιστάτε άμεσα όσα δεν λειτουργούν ή είναι καταστραμμένα, όπως ληγμένα πυροτεχνήματα χειρός (καπνογόνα, φωτοβολίδες).

 

 

kapnogonopurosbestires