member of

Βάψιμο του σκάφους

1vafiΤο βάψιμο του σκάφους, για την προστασία του, με υφαλοχρώματα είναι κάτι που μαθαίνει κάποιος με το που αποκτήσει ένα ιστιοπλοϊκό. Γενικότερα όμως, το να βάψεις το σκάφος σου, εάν έχεις το μεράκι φυσικά να το κάνεις ο ίδιος, προϋποθέτει χρόνο, σωστά υλικά και πολύ όρεξη!

Ας ξεκινήσουμε με το αυτονόητο, δηλαδή την αφαίρεση του παλαιού χρώματος και υφαλοχρώματος. Ομολογουμένως, είναι αρκετά δύσκολη δουλειά.H αφαίρεση παλαιών χρωμάτων, ωστόσο μπορεί να γίνει πιο εύκολη με την χρήση αφαιρετικών υλικών χρωμάτων και υφαλοχρωμάτων. Αυτά τα προϊόντα, που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε αρμόδια καταστήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χρώματα και βερνίκια ενός συστατικού. Τονίζουμε το ένα συστατικό, γιατί πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι δεν είναι κατάλληλα για την αφαίρεση συστημάτων δύο συστατικών, όπως πολυουρεθάνες και εποξικά.

 Εφόσον, έχετε τελειώσει με το βήμα αυτό, πρέπει να προχωρήσετε στον καθαρισμό της επιφάνειας από τυχόν λιπαρές ουσίες, για να είναι έτοιμη αυτή να δεχτεί τα χρώματα. Η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας είναι καταλύτης στο να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα.

 Ξεκινάμε το βάψιμο

Οι περισσότεροι που δοκιμάζουν κάτι τέτοιο για πρώτη φορά, έχουν την απορία… ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το βάψιμο. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι η βαφή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών, ωστόσο πρέπει να προσαρμόσετε τον χρόνο στεγνώματος και σκλήρυνσης ανάλογα. Βέβαια, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι οι ιδιότητες ενός χρώματος, αλλάζουν με τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Το χρώμα πήζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, γεγονός που κάνει την εφαρμογή του πιο δύσκολη. Η λύση σε αυτό είναι απλή, πάντα να σημειώνετε τις σωστές αναλογίες διαλυτικού και να προσέχετε να μην προσθέτετε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση συνιστάται.

Αντίστοιχα, στις υψηλές θερμοκρασίες, οι αυξημένοι χρόνοι στεγνώματος-σκλήρυνσης του χρώματος μειώνουν την ρευστότητα, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορατά σημάδια κακής επίστρωσης χρώματος, κατά την εφαρμογή του. Το ίδιο ισχύει και όταν βάφετε σε άμεσο φως ημέρας, όπου η επιφάνεια του σκάφους έχει πολύ πιο υψηλή θερμοκρασία από εκείνη του περιβάλλοντος.

Μία χρήσιμη συμβουλή στην περίπτωση που ο καιρός είναι κρύος, είναι να τοποθετήσετε το χρώμα, αφού το ανοίξετε, σε δοχείο με χλιαρό νερό. Έτσι θα ανέβει η θερμοκρασία του και το χρώμα δεν θα πήξει.

Υγρασία

Στην περίπτωση που θεωρείται ότι υπάρχει αρκετή υγρασία, καλό είναι να αναβάλετε την διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρακτικό τεστ, για να δείτε αν μπορείτε ή όχι να ξεκινήσετε το βάψιμο. Μπορείτε να υγράνετε την επιφάνεια που θα βαφεί και αν στεγνώσει σε 10-15 λεπτά, τότε είναι εντάξει για βάψιμο. Όταν λοιπόν σκοπεύετε να βάψετε σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε τις κατάλληλες ώρες, δηλαδή ούτε πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά, που συνήθως επικρατεί περισσότερη υγρασία στο κλίμα.

Αερισμός

Στους εσωτερικούς χώρους, ο άφθονος αερισμός επιβάλλεται, για να επιτρέψει στα διαλυτικά χρώματος να εξατμισθούν, αλλά και για να επιτρέψει στο χρώμα να στεγνώσει σωστά και να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες.

Στους εξωτερικούς χώρους, συνετό θα ήταν να επιλέξετε μια ημέρα χωρίς αέρα, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να κολλήσει σκόνη στην επιφάνεια βαφής και να μπορέσουν τα χρώματα να στεγνώσουν φυσικά.

 

Προβλήματα-Αποκατάσταση στη βαφή

Σίγουρα, μπορεί να τύχουν πολλές αναποδιές κατά την διάρκεια της βαφής ή το αποτέλεσμα να μην είναι ικανοποιητικό. Παραθέτουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα, αλλά και τις λύσεις σε αυτά.

4vafiΠινελιές: Προφανώς οφείλεται σε κακής ποιότητας εργαλεία, αλλά μπορεί να φταίει και η θερμοκρασία. Δηλαδή, η πολύ υψηλή θερμοκρασία κάνει το χρώμα να σκληρύνει πολύ γρήγορα και δεν του επιτρέπει την φυσική επικάλυψη και η πολύ χαμηλή θερμοκρασία κάνει το προϊόν πολύ παχύρρευστο και δύσκολο να απλωθεί ομοιόμορφα.

Εδώ θα χρειαστεί να τρίψετε την επιφάνεια μέχρι να γίνει επίπεδη και να επαναλάβετε την διαδικασία, λαμβάνοντας αυτήν την φορά υπόψη τις συνθήκες θερμοκρασίας και εφαρμογής.

Φυσαλίδες: Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ο εγκλωβισμός διαλυτικού, λόγω του υπερβολικού πάχους του στρώματος του χρώματος, η επαναβαφή πιο σύντομα από ότι πρέπει, ή ο εγκλωβισμός υγρασίας κατά την βαφή (εάν έχει γίνει η εφαρμογή χρώματος σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας, τότε να είστε σίγουροι ότι αυτή είναι η αιτία).

Πρωτίστως πρέπει να ελέγξετε και τις άλλες περιοχές για να εντοπίσετε εάν υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Αφού εντοπίσετε όλα τα σημεία, τρίψτε με γυαλόχαρτο όλες τις φυσαλίδες, στοκάρετε όπου χρειάζεται και επαναλάβετε την βαφή.

Υφή πούδρας-κιμωλίας: Αιτία στο να έχει η επιφάνεια αυτή την υφή είναι συνήθως η παρατεταμένη έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες ή ακατάλληλα αναμεμειγμένο χρώμα.

Η λύση εδώ, για μόνιμη σκλήρυνση, είναι να τρίψετε και να ξαναβάψετε το σημείο, φροντίζοντας να αναμείξετε σωστά το χρώμα.

Εμφάνιση ραγισμάτων: Εάν η επιφάνεια μοιάζει σαν ραγισμένο γυαλί, μπορεί να οφείλεται σε ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας κατά την βαφή, σε ασύμβατη επίστρωση, σε χρώμα που απλώθηκε σε πολύ παχύ στρώμα ή σε χρώμα που απλώθηκε πολύ γρήγορα.

Το πιθανότερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να χρειαστεί να αφαιρέσετε όλη την επίστρωση και να απλώσετε μια άλλη, σύμφωνα με τις συνιστώμενες προδιαγραφές.

Μικρές τρύπες στο στρώμα του χρώματος: Συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια του βαψίματος και οφείλεται σε ύπαρξη σιλικόνης ή λαδιού στην επιφάνεια. (Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε καλός καθαρισμός).

Και εδώ πρέπει να τρίψετε μέχρι να μπορέσετε να αφαιρέσετε τις λιπαρές ουσίες από την μολυσμένη περιοχή, και κατόπιν, αφού στεγνώσει να την βάψετε ξανά.

Απώλεια στιλπνότητας: Συνήθεις ύποπτοι η μεγάλη υγρασία και το κρύο που κάνουν το χρώμα να σκληρύνει και να έχει χαμηλό επίπεδο στιλπνότητας.

Θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να τρίψετε και να βάψετε ξανά.