member of

Το μεγαλύτερο ψέμα στην ιστορία της ιστιοπλοΐας…

DonaldCrowhurst250pxΨέματα δονκιχωτικών διαστάσεων συνθέτουν φανταστικές εξιστορήσεις, οι οποίες εξεγείρουν την ανθρώπινη φαντασία και εξαπατούν την ανθρώπινη λογική.

Μια τέτοια ιστορία θα σας διηγηθούμε και εμείς, αποκαλύπτοντας το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί ποτέ στον χώρο της ιστιοπλοΐας. Κάθεστε αναπαυτικά…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο Donald Crowhurst είχε πείσει τον κόσμο πως έκανε με το ιστιοπλοϊκό του το γύρο του κόσμου με εξωφρενικά γρήγορο ρυθμό, αλλά κάποιοι δύσπιστοι στις μέρες μας πιστεύουν πως ο Donald έβγαλε από το μυαλό του κάθε μίλι του, διάρκειας ενός έτους, ταξιδιού γύρω από την υδρόγειο. Ο βρετανός ερασιτέχνης αγωνιζόταν ενάντια σε επτά άλλους στον αγώνα Golden Globe Race που διοργάνωσε η εφημερίδα Sunday Times, έναν αγώνα στο γύρο του κόσμου, ο οποίος άρχιζε και τελείωνε στη νότια Αγγλία.

Ο Crowhurst ποθούσε διακαώς το μεγάλο χρηματικό έπαθλο του αγώνα και επιπλέον ήλπιζε στη δημοσιότητα που θα του έφερνε μια νίκη, ώστε να προωθήσει την εταιρία του που εμπορευόταν μηχανήματα θαλάσσιας πλοήγησης.

Hoaxes2

Όμως ο Donald, ήταν άπειρος στη ναυσιπλοΐα και πριν καλά-καλά ξεκινήσει το ταξίδι του είχε ήδη σοβαρές αμφιβολίες όχι απλώς για το αν θα κερδίσει, αλλά για το αν θα επιβιώσει στο ταξίδι. Το σκάφος του γρήγορα άρχισε να μπάζει νερά και έμεινε πολύ πίσω στον ανταγωνισμό, οπότε και τα παράτησε… σιωπηρά. Όσο οι συναθλητές-ανταγωνιστές του έπλεαν όλο και νοτιότερα προς τον Νότιο Ωκεανό και μετά προς την ανατολή, ο Crowhurst δεν έφυγε ποτέ από τον Ατλαντικό, ενώ την ίδια στιγμή έστελνε ψευδή στοιχεία μέσω ασυρμάτου για την πρόοδό του. Είτε εν γνώσει του, είτε από αφέλεια, ο Donald διέδιδε πως είναι πολύ μπροστά από τους συναθλητές του σε σημείο μάλιστα που θεωρούνταν πως θα σπάσει όλα τα ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, όσο οι υπόλοιποι αγωνιζόμενοι τα παρατούσαν ο ένας μετά τον άλλο για διάφορους λόγους, τόσο ο κόσμος έστρεφε τα μάτια του στον Donald Crowhurst, αναμένοντας εναγωνίως την εμφάνιση του αουτσάιντερ στη γραμμή του τερματισμού. Όμως ο Donald δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Όταν ο Robin Knox-Johnston επέστρεψε στην Αγγλία ως ο μόνος που τερμάτισε τον αγώνα, ο Crowhurst κατά τα φαινόμενα πανικοβλήθηκε για την αποτυχημένη απόπειρα εξαπάτησης αλλά και για τη ντροπή που αυτή θα αντηχούσε στο πρόσωπό του. Το σκάφος του βρέθηκε ακυβέρνητο κάπου στην Καραϊβική την 10η Ιουλίου του 1969, με τον ίδιο τον Crowhurst να παραμένει άφαντο. Πολλοί ήταν αυτοί που πιστεύουν πως αυτοκτόνησε, ενώ το σκάφος του ρυμουλκήθηκε στην ακτή της νήσου Cayman Brac, όπου μέχρι σήμερα αποτελεί τουριστική ατραξιόν.