member of

Volvo Ocean Race: Ξεκίνησε ο ιστιοπλοϊκός μαραθώνιος

4C37A3ADBA79031EBE2382F9EC404DCAΗ Volvo δεν έχει αφήσει το στίγμα της μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία ως η εταιρία με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της ασφάλειας αλλά και ως η εταιρία που στηρίζει τον σκληρότερο και πιο απαιτητικό αγώνα στον κόσμο στον τομέα της ιστιοπλοΐας. Πρόκειται για το Volvo Ocean Race τον ιστιοπλοϊκό μαραθώνιο των  9 μηνών που περνά από 4 ωκεανούς και 5 ηπείρους.

Μία επίδειξη πρωτοποριακού design και τεχνολογίας αιχμής, ανάμικτων με εμπειρία, ταλέντο, αυταπάρνηση και ομαδικό πνεύμα, που χαρακτηρίζεται από μοναδικές συγκινήσεις.

Αυτό είναι το Volvo Ocean Race, με τα συμμετέχοντα σκάφη στη διάρκειά του να κάνουν ουσιαστικά τον περίπλου όλης της Γης, δοκιμάζοντας στο όριο τις αντοχές ανθρώπων και σκαφών, στις πλέον αντίξοες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Volvo Cars δεν είναι απλά διοργανώτρια ή χορηγός του αγώνα, αλλά ιδιοκτήτριά του από κοινού με το Volvo Group, με τον αγώνα να έχει περάσει στην ιδιοκτησία της σουηδικής μάρκας από το 2001. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα αθλήματα στα οποία η Volvo κάνει διεθνώς έντονη την παρουσία της, με το Volvo Ocean Race να αποτελεί την κορυφαία εμπλοκή της. Αξίες που χαρακτηρίζουν τη μάρκα, όπως η ασφάλεια, η ποιότητα, η φροντίδα για το περιβάλλον αντανακλώνται και στον αγώνα. Παράλληλα, το Volvo Ocean Race αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για τη Volvo να επικοινωνήσει το brand σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσεγγίσει ένα κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων, το οποίο με ποικίλους τρόπους θα έρθει πιο κοντά στη μάρκα.

Ο φετινός αγώνας ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο  11 Οκτωβρίου, από το Αλικάντε της Ισπανίας, για να ολοκληρωθεί σχεδόν εννέα μήνες μετά, στο λιμάνι του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, έδρα της Volvo, στις 27 Ιουνίου 2015. Σε κάθε λιμάνι του αγώνα στήνεται ένα θεματικό πάρκο, με οικοδεσπότες τόσο τη Volvo Cars όσο και τη Volvo Group. Το πάρκο αυτό προσφέρει στο κοινό και τους εταιρικούς καλεσμένους μία γνωριμία σε βάθος με τη μάρκα και τα προϊόντα της. Η τεχνολογία, το design, τα συστήματα ασφάλειας επιδεικνύονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ανάμεσα στα εκθέματα που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό, είναι το ολοκαίνουριο XC90, το νέο μεγάλο SUV της Volvo που παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Από την άλλη, το Volvo Group θα παρουσιάσει το φορτηγό Volvo FH, που θεωρείται μοναδικό λόγω του dynamic steering που διαθέτει.

Το σκάφος με το οποίο θα διεξαχθεί το Volvo Ocean Race 2014-15 ονομάζεται Volvo Ocean 65 και είναι τύπου «One Design», όπως αποκαλούνται στη γλώσσα των ιστιοπλόων. Κοινό σκάφος για όλες τις ομάδες, στο οποία σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν επιτρέπονται μετατροπές.  Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 65 περίπου ποδών. Σχεδιάστηκε από το διάσημο ναυπηγικό οίκο Farr Yacht Design, με έδρα το Μέρυλαντ των Η.Π.Α., ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή πέντε από τα ένδεκα σκάφη που έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Με το Volvo Ocean 65, έχει γίνει εφικτή η μείωση του συνολικού κόστους για τις συμμετέχουσες ομάδες κατά 50% περίπου. Παράλληλα, έχει δοθεί η δυνατότητα σε νέους ιστιοπλόους και ομάδες να συμμετάσχουν ενώ και οι συνθήκες πλέον είναι ίδιες για όλους, με αποτέλεσμα ο αγώνας να κρίνεται περισσότερο στο ταλέντο, τις αθλητικές ικανότητες και τη στρατηγική παρά στο σχεδιασμό και την κατασκευή ή βελτίωση των σκαφών.
Μία άλλη διαφοροποίηση που ισχύει στο Volvo Ocean Race 2014-15, είναι η ύπαρξη μιας «υπηρεσίας συντήρησης» ή service των σκαφών στη διάρκεια του αγώνα, την οποία θα παρέχει η The Boatyard. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η άψογη λειτουργία των σκαφών είναι εγγυημένη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, κάτι που θα συμβάλλει στον ακόμα πιο έντονο ανταγωνισμό.

skai.gr