«Σκίστε» τα κύματα

Το θαλάσσιο σκι, ή όπως πολλοί προτιμούν την ξένη ονομασία του «water ski», τείνει να γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια και είναι απολύτως φυσικό, καθώς είναι ένα από τα πιο waterski01

εντυπωσιακά αθλήματα θαλάσσης για μικρούς και μεγάλους.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θαλάσσια σπορ, το σκι είναι το πιο δημοφιλή, ίσως γιατί συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο, τη ταχύτητα, ανεβάζει την  αδρεναλίνη στα ύψη, και παράλληλα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα!

 

Το θαλάσσιο σκι όμως, δεν εντυπωσιάζει μόνο αυτούς που το κάνουν, αλλά και τους θεατές, αφού πραγματοποιούνται φιγούρες και άλματα με υψηλές ταχύτητες. Ειδικά, όταν γίνονται αθλητικοί αγώνες, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου για ναι θαυμάσει το θέαμα που προσφέρουν οι σκιέρ.

Εάν κάποιος ασχοληθεί εντατικά θα διαπιστώσει ότι μετά από κάθε «βόλτα» θα νιώθει γεμάτος ενέργεια και ευεξία.

2162Ακόμη και τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των 6-7 ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι μπορούν να κάνουν θαλάσσιο σκι ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον δεν αντιμετωπίζουν κάποιο απαγορευτικό πρόβλημα υγείας (όπως για παράδειγμα κάποιο πρόβλημα σε αρθρώσεις ή συνδέσμους).

Το άγνωστο πάντα φοβίζει, αλλά εάν δοκιμάσετε μία φορά το θαλάσσιο σκι, σίγουρα θα το εντάξετε μέσα στις αγαπημένες σας δραστηριότητες. Με έναν εκπαιδευτή στο πλευρό σας, μπορείτε να κάνετε πράγματα που ποτέ δεν θα πιστεύατε!

Απλά σκεφτείτε ότι κανείς δεν ξεκίνησε να κάνει σκι στη θάλασσα με φιγούρες και άλματα! Με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε τεχνικές, που θα σας επιτρέπουν να «σκίζετε» άνετα τα κύματα και να απολαμβάνετε στο μέγιστο την διαδρομή.

Το κόστος δεν θα λέγαμε ότι είναι χαμηλό, καθώς για μια βόλτα χρονικής διάρκειας περίπου δέκα λεπτών απαιτούνται σε πολλές παραλίες της χώρας μας περίπου 30 €. Πρέπει όμως να αναλογιστείτε, ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια φυσιολογική τιμή, καθώς το μηχανοκίνητο σκάφος έλξης σκι είναι ακριβό, ενώ καταναλώνει καύσιμα που στις μέρες επίσης κοστίζουν  ακριβά.

Όσο για τον εξοπλισμό, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποια αγορά, γιατί σας περιμένει στις οργανωμένες παραλίες, αλλά και στις επαγγελματικές σχολές που διδάσκουν την τεχνική και διαθέτουν τα πάντα γύρω από το άθλημα.

Εξοπλισμός και παρεμφερή σπορ

Όπως στα περισσότερα αθλήματα, έτσι και σε αυτό, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, προσφέροντας πιο άνετο και ανθεκτικότερο εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα, τα σύγχρονα σκι ή πέδιλα είναι κατασκευασμένα σήμερα από φάιμπερ-γκλας και άλλα υλικά όπως κέβλαρ και ανθρακονήματα για μεγαλύτερη αντοχή, ελαστικότητα και μείωση του βάρους.

Συνήθως το μήκος τους είναι περίπου στα 170 εκατοστά, ενώ πάνω τους βρίσκονται στερεωμένες οι ρυθμιζόμενες βάσεις, μέσα στις οποίες τοποθετεί ο σκιέρ τα πόδια του. Στο πίσω μέρος των σκι υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο για καλύτερη ευστάθεια.

Ίσως να ακούσετε να επονομάζει κάποιος τα πέδιλα του σκι combo, που σημαίνει συνδυασμός, ο λόγος είναι γιατί το ένα από τα δύο πέδιλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ως slalom, αφού πάνω του υπάρχει θέση και για το δεύτερο πόδι του σκιέρ.

Εδώ όμως χρειάζεται εμπειρία, γιατί τα σκι αυτού του τύπου επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες και ευελιξία. Επίσης υπάρχουν και σκι ειδικού σχεδιασμού για φιγούρες και άλματα.

Παρεμφερή σπορ, για όσους θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα, είναι το wakeboard, δηλαδή ένας τύπος σκι που αποτελείται από μία μονή σανίδα, μικρότερη σε μήκος, αλλά αρκετά φαρδύτερη από τα κανονικά σκι. Παραλλαγή του wakeboard είναι το kneeboard. Σε αυτήν την περίπτωση ο ski4σκιέρ κάθεται γονατιστός στη σανίδα και τα πόδια του στερεώνονται με λουρίδα πάνω σε αυτήν. Οι σανίδες wakeboard και kneeboard είναι πιο εύχρηστες από τα κλασικά πέδιλα του σκι, επειδή επιτρέπουν στο σκιέρ να κάνει ευκολότερα διάφορες φιγούρες και άλματα. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που κερδίζουν σε δημοτικότητα, όσον αφορά στους νέους.

Για τους πιο τολμηρούς, να αναφέρουμε ότι υπάρχει και το barefooting. Η μετάφραση της λέξης, υποδηλώνει και το είδος, «με γυμνά πόδια»… δηλαδή σκι χωρίς κανένα πέδιλο. Αυτό κι αν σημαίνει άμεση επαφή με τη θάλασσα! Τεχνική δύσκολη, που την εφαρμόζουν πολύ έμπειροι σκιέρ.

Ως άθλημα…

Το θαλάσσιο σκι αποτελείται από 3 αγωνίσματα: το σλάλομ, τις φιγούρες και το άλμα. Ακολουθεί μια μικρή περιγραφή για το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά.

Σλάλομ
Το αγώνισμα αυτό διεξάγεται σε ειδικό επιπλέοντα στίβο. Ο στίβος αποτελείται από μπάλες, τις οποίες ο αθλητής καλείται να περάσει κάθε φορά με μεγαλύτερη ταχύτητα και με κοντύτερο σχοινί. Οι επιδόσεις έχουν να κάνουν με το πόσες μπάλες έχει περάσει ο αθλητής, καθώς επίσης και με την ταχύτητα και το μήκος του σχοινιού με τα οποία τις πέρασε.

Φιγούρες

Ο σκοπός του αγωνίσματος αυτού είναι να εκτελέσει ο αθλητής μια σειρά από φιγούρες-ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι κριτές που βρίσκονται μέσα στο σκάφος βαθμολογούν βάση δυσκολίας και επιτυχίας της φιγούρας. Το συγκεκριμένο αγώνισμα δεν βασίζεται στη δύναμη, αλλά στην επιδεξιότητα και την εξάσκηση.

Άλμα
Στο άλμα ο αθλητής περνάει πάνω από ειδικό βατήρα και προσπαθεί να προσγειωθεί όσο πιο μακριά γίνεται χωρίς φυσικά να χάσει την ισορροπία του και να πέσει. Οι επιδόσεις μετρούνται από ειδική συσκευή μέτρησης και απαιτούν δύναμη σε συνδυασμό με τεχνική για την πλήρη εκμετάλλευση της έλξης του σκάφους.