kopΜπορεί τα διάφορα θαλάσσια σπορ να γοητεύουν μικρούς και μεγάλους προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι μπορεί να κρύβουν αρκετούς κινδύνους.

Οι θαλάσσιοι τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι.

Το 10% των ενηλίκων τραυματίζεται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά όταν ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ, ενώ δεκάδες παιδιά χτυπάνε παίζοντας μέσα ή γύρω απ’ το νερό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένας στους δέκα ενήλικες υφίσταται κάποιου είδους μικροτραυματισμό κατά την ενασχόλησή του με τα θαλάσσια αθλήματα, ενώ ένας στους 100 τραυματίζεται πιο σοβαρά.

Οι πιο συχνοί μικροτραυματισμοί είναι κακώσεις στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους των χεριών, των ώμων, των ποδιών και της μέσης, ενώ από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς οι συχνότεροι είναι τα κατάγματα.

exersiseinjury_s01_bΟι κύριες αιτίες των τραυματισμών των ενηλίκων είναι κυρίως η ελλιπής γνώση και η υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Σάπκα, αναπληρωτή καθηγητή Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι:

Ιστιοσανίδα

Πιθανοί κίνδυνοι: Κακώσεις στα γόνατα, στους ώμους και στον αυχένα, διαστρέμματα ποδοκνημικής αρθρώσεως (αστραγάλου), κράμπες στην γαστροκνημία (γάμπα), καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων στη μέση, «τράβηγμα» ραχιαίων μυών, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από πτώση ιστίου.

Μέτρα προφύλαξης: Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε ιστιοσανίδα με παρέα. Να μην κάνετε ιστιοσανίδα, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσης. Αν μπορείτε, επενδύστε σε μία ιστιοσανίδα με υποδοχές για τα πόδια, διότι παρέχει καλλίτερη σταθερότητα. Να κάνετε ιστιοσανίδα μόνον στις παραλίες, όπου επιτρέπεται.

Ιστιοπλοΐα

Πιθανοί κίνδυνοι: Θλάσεις μυών και τενόντων στα χέρια και τους ώμους, κτυπήματα στο κεφάλι

Μέτρα προφύλαξης: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να κάνετε μαθήματα ιστιοπλοΐας, ειδάλλως να κάθεστε μακριά από την μαΐστρα (το κεντρικό πανί του σκάφους). Να αποφεύγετε το αλκοόλ. Να μην σαλπάρετε αν δεν καταρτίσετε πρόγραμμα και δεν το κοινοποιήσετε σε κάποιο υπεύθυνο άτομο που μένει στην στεριά. Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Ελέγξτε την κατάσταση του σκάφους, πριν ξεκινήσετε. Ενημερωθείτε για τον καιρό, πριν water_skiξεκινήσετε

Θαλάσσιο σκι

Πιθανοί κίνδυνοι: Κακώσεις της μέσης, των αγκώνων, των ώμων και των γονάτων, διαστρέμματα και μυϊκά προβλήματα, σοβαροί τραυματισμοί από πτώσεις σε συμπαγή αντικείμενα (λ.χ. βράχια).

Μέτρα προφύλαξης: Να κάνετε μαθήματα με ειδικευμένο δάσκαλο. Να φοράτε ειδικό σωσίβιο. Βεβαιωθείτε ότι το ταχύπλοο και τα σκι είναι σε καλή κατάσταση. Να προσέχετε τα απόνερα που δημιουργεί το ταχύπλοο. Να σβήνετε την μηχανή όταν πλησιάζετε τον σκιέρ που έχει πέσει στο νερό. Φροντίστε να οδηγεί το σκάφος έμπειρος στο θαλάσσιο σκι άνθρωπος. Φροντίστε να υπάρχει συνοδός στο ταχύπλοο, που θα έχει το νου του στον σκιέρ. Να κάνετε θαλάσσιο σκι παράλληλα με την ακτή και μακριά από αυτήν. Να μην κάνετε θαλάσσιο σκι τη νύκτα ή σε παραλίες όπου απαγορεύεται.

Κολύμβηση

Πιθανοί κίνδυνοι: Στο ελεύθερο: Μυϊκές κακώσεις ώμων, «τραβήγματα» μυών και συνδέσμων της σπονδυλικής στήλης, μυϊκές κράμπες. Στο πρόσθιο και την πεταλούδα: «τραβήγματα» και «πιασίματα» στον αυχένα, «τραβήγματα» μυών και συνδέσμων στην θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Στο ύπτιο: μυϊκές κακώσεις ώμων και κράμπες. Σε όλα: πνιγμοί και παρ’ ολίγον πνιγμοί

w_200_1497Μέτρα προφύλαξης: Να μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι. Να μην κολυμπάτε αν δεν περάσουν 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Να μην κολυμπάτε αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Να μην μένετε με τις ώρες στην θάλασσα. Μην χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (π.χ. στρώματα θαλάσσης) αν δεν ξέρετε κολύμπι. Να ενημερώνεστε για την μορφολογία του βυθού και τα ρεύματα της παραλίας, πριν μπείτε στο νερό.

Βουτιές

Πιθανοί κίνδυνοι: Κατάγματα των σπονδύλων στη μέση, κτυπήματα στον αυχένα ή στην μέση, βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα αυχένα από πρόσκρουση κεφαλής στον πυθμένα ή σε βράχο.

Μέτρα προφύλαξης: Να μην βουτάτε με το κεφάλι. Να μην βουτάτε σε άγνωστα νερά. Να μην κάνετε βουτιές από μεγάλο ύψος αν δεν έχετε κατάλληλη εκπαίδευση. Αν πρόκειται να βουτήξετε από την άκρη της πισίνας, το νερό πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 1,2 μέτρα, αλλά αν η βουτιά γίνει από βατήρα το βάθος πρέπει να είναι πάνω από 2,5 μέτρα. Να μην κάνετε βουτιές μόνοι. Να μην κάνετε βουτιές μετά τη δύση του ηλίου.

imagesΤζετ σκι

Πιθανοί κίνδυνοι: «Τραβήγματα» προσαγωγών μυών (στο εσωτερικό των μηρών), κακώσεις στους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες της μέσης, μυϊκές θλάσεις και ρήξεις συνδέσμων ή τενόντων στα χέρια, σοβαροί τραυματισμοί από πρόσκρουση σε συμπαγή αντικείμενα.

Μέτρα προφύλαξης: Να φοράτε πάντοτε ειδικό σωσίβιο. Να δένεστε με τον ιμάντα που σας συνδέει με τη μηχανή, ώστε αν πέσετε από το νερό να σβήσει η μηχανή. Να κάνετε τζετ σκι μόνον στις παραλίες όπου επιτρέπεται και μακριά από τους λουόμενους και τους σέρφερ. Να μην πλησιάζετε με το τζετ σκι άλλα πλεούμενα. Να κάνετε τζετ σκι με παρέα.

psarentoufekoΨαροντούφεκο

Πιθανοί κίνδυνοι: Κακώσεις ποδιών και μέσης, ερεθισμός της επιγονατίδας, πνιγμός ή παρ’ ολίγον πνιγμός

Μέτρα προφύλαξης: Να κάνετε ψαροντούφεκο πάντοτε με παρέα. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο, εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ ή δεν έχουν περάσει 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Γνωρίστε τα νερά, τα σπήλαια και τα ρεύματα της θάλασσας, πριν αρχίσετε το ψάρεμα. Να χρησιμοποιείτε πάντοτε σημαδούρα. Βεβαιωθείτε πως δεν ψαρεύετε πάνω στις ρότες των πλοίων. Να κάνετε ψαροντούφεκο κοντά στην ακτή. Να μην κάνετε ψαροντούφεκο αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα ή έχετε κακή φυσική κατάσταση.

Κανό

Πιθανοί κίνδυνοι: «Τραβήγματα» μυών και συνδέσμων της μέσης, κακώσεις των ώμων και των αγκώνων, σπανίως κακώσεις σε σπονδυλικές αρθρώσεις.

Μέτρα προφύλαξης: Να φοράτε πάντοτε σωσίβιο. Να μην κάνετε κανό αν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Βεβαιωθείτε ότι το κανό είναι σε άριστη κατάσταση. Μην απομακρύνεστε πολύ από την παραλία.