windsurfing_2Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και έφτασε η ώρα για όλους τους επίδοξους windserfers  να κατακτήσουν τις θάλασσες.

Είτε ασχολείστε ήδη είτε σκοπεύετε να ξεκινήσετε το δημοφιλές αυτό σπορ, καλό είναι να γνωρίζετε καλά όλο το «knowhow» του αθλήματος. Εμείς σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσουμε, σας παρουσιάζουμε μια λίστα με όλα τα βασικά μέρη – εξαρτήματα αλλά και τον εξοπλισμό του windsurfing.

Γενικά

Το windsurfing είναι ένα είδος ιστιοπλοΐας, όπου στη θέση του σκάφους έχουμε μία σανίδα. Κινητήρια δύναμη είναι ο άνεμος. Το σώμα μας ελέγχει το πανί και κατευθύνει το σκάφος.

031204_719579_sΗ βασική της διαφορά από το εξίσου δημοφιλές surfing, πέρα από το πανί, είναι ότι για να κινηθεί δεν απαιτεί κύμα αλλά αέρα, ο οποίος ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται στα 3 με 4 μποφόρ. Με λιγότερο αέρα είναι αδύνατο να σταθεί το πανί και να κινηθεί η σανίδα, ενώ με περισσότερο πρέπει να είναι κανείς πολύ έμπειρος στο σπορ για να μην διατρέξει κίνδυνο να παρασυρθεί στα βαθιά.

Μέρη -Εξαρτήματα

  • Σανίδα (board)

Η επιφάνεια πάνω στην οποία στεκόμαστε, βγαίνει σε διάφορα μεγέθη (και χρώματα) ανάλογα με το επίπεδο του αθλητή στο οποίο απευθύνονται, αλλά και στο είδος του windsurf που θέλει να κάνει. Για τους αρχάριους, βέβαια, συστήνεται μία σανίδα «δασκάλα» η οποία είναι αρκετά μεγάλη για να στέκεται κανείς πάνω της χωρίς να πέφτει εύκολα και έχει μαλακή επιφάνεια για να αποφεύγονται τα γδαρσίματα και τα χτυπήματα.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο (βλ. Windsurfing) η σανίδα διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες 413987_dn3EL0ytdGs.imgcourse, slalom, wave, speed και mistral.  Στο μπροστινό μέρος της σανίδας υπάρχει μια υποδοχή στην οποία μπορεί να δεθεί σχοινί για ρυμούλκηση. Στο πίσω μέρος της σανίδας υπάρχει ένα μικρό πτερύγιο (fin).  Επιπλέον, οι σανίδες με μήκος πάνω από τρία μέτρα έχουν μία μικρή καρίνα (πτερύγιο) στο κέντρο τους, όπως και τα ιστιοφόρα. Η καρίνα αυτή τοποθετείται μέσω μιας σχισμής στο κέντρο της σανίδας και ασφαλίζεται κατά τη διάρκεια του windsurfing, ενώ μετά αφαιρείται.

Η αγορά μια σανίδας μπορεί να σας κοστίσει από 700 μέχρι 1.500 ευρώ , αν πρόκειται για καινούρια και περίπου 350 με 400 ευρώ αν πρόκειται για μεταχειρισμένη (ενός έτους).

  • Πανί (sail)

Βγαίνει και αυτό σε πολλές μάρκες, σχέδια, χρώματα και μεγέθη και επιλέγεται ανάλογα με την δύναμη του αέρα, το βάρος του surfer  κ.λπ. Για τους αρχάριους συνιστάται ένα αρκετά μικρό πανί (π.χ. 4,5 τ.μ. ή μικρότερο αν πρόκειται για παιδιά ή γυναίκες ή λίγο μεγαλύτερο αν πρόκειται για κάποιον εύσωμο χρήστη).

force-lΑν σκοπεύετε να αγοράσετε, υπολογίστε περίπου 200 ευρώ για το κάθε πανί, αλλά πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερα από ένα, γιατί σε μέρες με λιγότερο αέρα θα πρέπει να βάζετε μεγαλύτερο πανί και σε μέρες με πολύ αέρα, μικρότερο. Μια καλή λύση είναι να πάρετε ένα μόνο πανί, περίπου στα 5,5 μέτρα, που θα σας καλύψει σε ευρεία γκάμα ανέμων, αλλά η ιδανική λύση -αν δεν έχετε μεγάλο budget- είναι να πάρετε 2 – 3 μεταχειρισμένα πανιά από τα 4 ως τα 7 μέτρα.

  • Άλμπουρο (mast)

Είναι ουσιαστικά το κατάρτι του πανιού. Πάνω του στερεώνονται το πανί και η μάτσα. Στο κάτω μέρος του υπάρχει υποδοχή στην οποία μπαίνει ο ειδικός σύνδεσμος. Όλα αυτά μαζί λέγονται rig. Όταν είναι έτοιμο, το rig στερεώνεται πάνω στην ιστιοσανίδα στην ειδική υποδοχή και η ιστιοσανίδα είναι έτοιμη για πλεύση.

P8160331_giasiteΜάτσα (boom)

Είναι η λαβή (αριστερά και δεξιά) την οποία χρησιμοποιεί ο αθλητής για να μεταβάλλει τη θέση του πανιού σε σχέση με τον αέρα. Οι αλλαγές της θέσης του πανιού σε συνδυασμό με τις αλλαγές της θέσης του σώματος πάνω στη σανίδα επιτρέπουν στον αθλητή να ελέγχει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της σανίδας. Στο μπροστινό μέρος της μάτσας υπάρχει ειδική λαβή που στερεώνεται κλειδώνει) πάνω στο άλμπουρο. Το πίσω μέρος της έχει τη δυνατότητα να επιμηκύνεται (για τη χρήση διαφορετικών πανιών) και δένεται και αυτό με σχοινιά στο πίσω μέρος του πανιού. Η μάτσα στερεώνεται στο ύψος του ώμου.

  • thumbnail_Combo-Complete-Windsurf-148lt-135lt-EvoΔέστρα (harness)

Είναι μία ζώνη που δένεται με σχοινί πάνω στο άλμπουρο και την οποία φορά ο αθλητής. Τη χρησιμοποιεί για να στηρίζει το σώμα του στις διάφορες θέσεις που χρειάζονται για το τιμόνεμα της ιστιοσανίδας του. Κάνει το χειρισμό πιο εύκολο και ξεκούραστο, γιατί μέρος της δύναμης του αέρα μεταφέρεται από τα χέρια στο σώμα του αθλητή.

Εξοπλισμός

  • main_GloveRippeyΓάντια

Τα γάντια δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λαβή (αίσθηση) των χεριών στη μάτσα. Ο ρόλος τους είναι να τα προστατεύουν από τις φουσκάλες και τα κοψίματα και να τα κρατούν ζεστά. Υπάρχουν γάντια τύπου ιστιοπλοΐας (είναι κομμένα στα δάχτυλα για την ευκολία των χειρισμών) και κανονικά (κλειστά). Τα δεύτερα χρησιμοποιούνται κυρίως τις μέρες που κάνει κρύο.

  • balaclavaΚουκούλα

Είναι φτιαγμένη από συνθετικό ελαστικό (νεοπρένιο) και φοριέται κυρίως τις ημέρες που έχει κρύο. Υπάρχουν στο εμπόριο και ειδικά, πολύ ελαφριά προστατευτικά «κράνη» από ελαστικό, για καλύτερη προστασία.

  • thumbnail_AtanΠαπούτσια

Ο αθλητής πρέπει να πατά σταθερά στη σανίδα. Ειδικά για το windsurfing, υπάρχουν πολύ ελαφριά παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες, που, επιπλέον, προστατεύουν τα πόδια από μικροκοψίματα. Για τις πιο κρύες ημέρες, υπάρχουν ελαφριά μποτάκια από νεοπρένιο που κρατούν τα πόδια ζεστά.

  • Στολή

Οι στολές επιτρέπουν στους αθλητές να ασκούνται στο αγαπημένο τους σπορ ακόμα και τις κρύες μέρες του χειμώνα. Φτιαγμένες από σχεδόν αδιάβροχα υλικά, προστατεύουν τον αθλητή και τον κρατούν ζεστό. Πρέπει να stoliεφαρμόζουν καλά στο σώμα, χωρίς όμως να εμποδίζουν τις κινήσεις του. Συνήθως έχουν ζωηρά χρώματα και σχέδια. Εκτός από τις ολόσωμες στολές υπάρχουν και παρόμοιου τύπου γιλέκα για ζεστότερα κλίματα.

  • Γιλέκο-σωσίβιο

Είναι ένα βοήθημα που ξεκουράζει τον αθλητή στο νερό και, όταν βρίσκεται πάνω στην ιστιοσανίδα του, τον προστατεύει από το κρύο.

Εξοπλισμός ασφαλείας

Για περιπτώσεις κινδύνου, όσοι κάνουν windsurfing πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοβολίδες, σφυρίχτρα και σημαιούλα κινδύνου. Έτσι, μπορούν να ειδοποιήσουν από απόσταση και να καλέσουν βοήθεια. Αυτά μεταφέρονται σε ένα τσαντάκι ζώνης, που μπορεί ακόμα να περιέχει ένα σουγιαδάκι, μία πένσα, λίγο σχοινί, αδιάβροχη κολλητική ταινία και μερικά ανταλλακτικά για μικροεπισκευές, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν στη θάλασσα.