Βασικές αρχές τριμαρίσματος

(Sail Trim)

Στα πρώτα βήματα του, κάθε ιστιοπλόος, μαθαίνει το τριμάρισμα. Κοινώς, τη σωστή ρύθμιση – τοποθέτηση των πανιών, έτσι ώστε να παράγουν τη μεγαλύτερη δυνατή Αεροδυναμική Δύναμη sails_250x251

Πρόωσης (κινεί το σκάφος προς τα εμπρός) και τη μικρότερη δυνατή ΠλάγιαΑεροδυναμική Δύναμη (προκαλεί πλάγια κίνηση-εκπεσμό).Εν ολίγοις, τριμάρισμα των ιστίων ενός σκάφους σημαίνει ότι, ανάλογα με την πλεύση ή την διεύθυνση του ανέμου, καθώς και την ένταση που έχει αυτός, πρέπει:

 

1. Να διατηρείται η βέλτιστη γωνία προσπτώσεως του ανέμου πάνω στα πανιά, έτσι ώστε αυτά να μη «στολάρουν». Γι’ αυτό σε πλεύση «όρτσα» τα πανιά τριμάρονται κοντά στον διαμήκη άξονα του σκάφους, ενώ καθώς η πλεύση ανοίγει τριμάρονται σε μεγαλύτερη απόσταση ανάλογα με την πλεύση.

 

2. Να δίνεται το βέλτιστο σχήμα, ώστε τα πανιά που είναι αεροτομές να αποδίδουν όσο το δυνατόν περισσότερο. (twist)

3. Να διατηρείται η βέλτιστη δίοδος (Optimum Slot) μεταξύ Genoa και Μαΐστρας, έτσι ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα από την αλληλοεπίδραση τους.

Συμβουλές:

– Σε άνεμο μικρής εντάσεως τα πανιά πρέπει να έχουν μεγάλο βάθος, ενώ η θέση βάθους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πίσω (περίπου στο μέσο της χορδής του πανιού).

126876054987_mrg– Σε άνεμο μεγάλης εντάσεως ισχύει το αντίθετο, οπότε πρέπει τα πανιά να έχουν μικρό βάθος, και η θέση βάθους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μπροστά.

– Το σωστό άνοιγμα αετού (twist) του πανιού είναι σημαντικό για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση, καθώς επηρεάζει την έξοδο του αέρα από το πανί.

– Όταν είναι κλειστή η πλεύση του σκάφους, σημαντικό ρόλο παίζει η υποπίεση (στη δημιουργία της Δύναμης Άντωσης) και γι’ αυτό προσπαθούμε να την εκμεταλλευτούμε, όσο το δυνατόν περισσότερο.

– Η Genoa πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την Μαΐστρα, γιατί διαφορετικά το σκάφος μπορεί να «ποδίσει».

– Ένα απλό τεστ, για να διαπιστώσετε εάν τα πανιά έχουν το σωστό τριμάρισμα, είναι να τα λασκάρετε, μέχρι να αρχίσουν να «παίζουν» και στη συνέχεια να τα πάρετε μέσα (φερμάροντας τις σκότες) σιγά σιγά, ώσπου να σταματήσουν να «παίζουν».