aut.pilotos3

Πολλοί φανατικοί της ιστιοπλοΐας υποστηρίζουν ότι ο αυτόματος πιλότος δεν χρειάζεται. Ότι ο καλός ο καπετάνιος… στο τιμόνεμα φαίνεται! Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί όπως και όλα τα υπόλοιπα όργανα, ο αυτόματος πιλότος υπάρχει για να κάνει την ιστιοπλοΐα ευκολότερη και ασφαλέστερη, ειδικά για τους αρχάριους!

Ο ίδιος ο ορισμός, επεξηγεί την χρησιμότητα αυτού του αυτόματου πιλότου. Είναι λοιπόν το όργανο, που φροντίζει να κρατά το σκάφος στη σωστή πορεία που επιθυμούμε, χωρίς να χρειάζεται να βρισκόμαστε εμείς στο τιμόνι. Πιλοτάρει δηλαδή αυτόματα το σκάφος! Ο όρος είναι πιο διαδεδομένος ίσως στην αεροπορία, αλλά ουσιαστικά η σημασία είναι η ίδια.

aut.pilotosΥπάρχουν πολλά μοντέλα αυτόματων πιλότων στην αγορά. Κατά βάση όμως, να σας πούμε ότι πρόκειται για μικρές σε μέγεθος συσκευές, που από τη μια μεριά τους συνδέονται πάνω στο τιμόνι και από την άλλη σε ένα σταθερό σημείο του πιλοτήριου (cockpit). Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι απλός. Από το βασικό σώμα της συσκευής ξεκινάει ένα κομμάτι, που στερεώνεται στο τιμόνι για τον έλεγχο του. Αφού θέσουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο, στη περίπτωση που στρίψει το τιμόνι, μετακινείται το κομμάτι αυτό, που «ειδοποιεί» την βασική συσκευή και μετακινεί το τιμόνι στο σημείο ακριβώς που βρισκόταν. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλίνουμε από την πορεία μας. 

aut.pilotos2Μάλιστα, να αναφέρουμε ότι η τελευταίας τεχνολογίας απεικόνιση και ο έλεγχος λειτουργιών κάνουν τους περισσότερους αυτόματους πιλότους, εύκολους στη χρήση και τη λειτουργία τους. Οι οθόνες είναι ευανάγνωστες ακόμη και στο φως της ημέρας, με χρώματα για καλύτερη αναπαράσταση και έτσι διευκολύνουν αφάνταστα τον καπετάνιο!

Επιπλέον, οι σύγχρονοι αυτόματοι πιλότοι είναι εξοπλισμένοι με προηγμένους αλγόριθμους ελέγχου (το μυαλό του συστήματος), που επιτρέπουν ομαλές και ακριβείς στροφές, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της θάλασσας. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ως αποτέλεσμα τον ομαλό έλεγχο του πηδαλίου και την διατήρηση του σκάφους, πάνω σε προσχεδιασμένη πορεία με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Σημειωτέον, ότι η απόδοση των αυτόματων πιλότων είναι εξαιρετική, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Δεν έχετε λοιπόν από το να μεταβείτε στην αγορά, για να δείτε τα διάφορα μοντέλα αυτόματων πιλότων που υπάρχουν, προκειμένου να επιλέξετε αυτόν που ταιριάζει στο δικό σας σκάφος!

Η χρησιμότητα του αυτόματου πιλότου

aut.pilotos4Το ιστιοπλοϊκό, είναι λογικό να παρεκκλίνει όταν κινείται, καθώς το περιβάλλον εναλλάσσεται από τον αέρα και τα κύματα στη θάλασσα. Ο τιμονιέρης-καπετάνιος είναι λογικό κάποια στιγμή, να χάσει μερικές μοίρες, ειδικά στη περίπτωση που ο καιρός δεν είναι καλός. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη και ένα πολύ μικρό, έως ελάχιστο στρίψιμο του τιμονιού, μπορεί να προκαλέσει την λοξοδρόμηση μας από την σωστή πορεία.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απόσταση, από τον προορισμό μας. Σίγουρα, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός», όπως έγραψε ο Καβάφης, και σίγουρα στην ιστιοπλοΐα το ταξίδι είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία… ωστόσο μια καθυστέρηση μπορεί να μας βγάλει εκτός προγράμματος και να μας προκαλέσει δυσκολίες, χωρίς λόγο. Για παράδειγμα, εάν υπολογίζετε ότι θα φτάσετε την ημέρα στον προορισμό σας, που σίγουρα μπορείτε να αγκυροβολήσετε πιο εύκολα, θα είναι απογοητευτικό να φτάσετε βράδυ και να αγχωθείτε με το θέμα της αγκυροβολίας. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος όταν φτάσει στο προορισμό του είναι να χάσει χρόνο στην αγκυροβολία.

Εκτός όμως από το θέμα της πορείας μας, μία ακόμη σημαντική παράμετρος της χρησιμότητας του αυτόματου πιλότου, είναι ότι ξεκουράζει τον καπετάνιο στα πολύωρα ταξίδια. Έτσι, μπορεί να κρατήσει δυνάμεις, για άλλα θέματα στο σκάφος! Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, ότι στην ευχέρεια του καπετάνιου είναι να ορίσει το πότε θα χρησιμοποιηθεί ο αυτόματος πιλότος. Σίγουρα, εάν ο καπετάνιος έχει έλλειψη πληρώματος ή τα άτομα που επιβαίνουν στο ιστιοπλοϊκό δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τίποτα από ιστιοπλοΐα, θα χρησιμοποιήσει τον αυτόματο πιλότο, για να μπορεί να ασχοληθεί με το τριμάρισμα των πανιών και τις σκότες!

Συνοπτικά λοιπόν, να πούμε ότι ο αυτόματος πιλότος αποτελεί πλέον βασικό εξοπλισμό για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, ειδικότερα αυτά που προορίζονται για μεγάλα ταξίδια. Το απόλυτο ιστιοπλοϊκό ταξίδι, για αυτούς που λατρεύουν την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα είναι ο γύρος του κόσμου. Φανταστείτε ένα τέτοιο ταξίδι, χωρίς αυτόματο πιλότο… θα ήταν όχι απλά δύσκολο… αλλά τολμούμε να πούμε ακατόρθωτο.

Εν κατακλείδι, να πούμε πως το δεδομένο είναι ένα, ότι οι αυτόματοι πιλότοι παρέχουν αξιοπιστία και ασφάλεια σε κάθε ταξίδι σας, όσο μεγάλο κι αν είναι.