member of

Ποσειδώνια 2012: Μεγάλη απήχηση στο χώρο της ναυτιλίας

 

panta 801Λίγες μέρες μετά τη λήξη των φετινών Ποσειδωνίων και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την μεγαλύτερη έκθεση στο χώρο της ναυτιλίας, παγκοσμίως. Καθόλου υπερβολικός τίτλος, αν σκεφτεί κανείς τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς…

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 17.000 έλληνες και ξένοι επισκέπτες που εκπροσωπούν την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα πέρασαν τις πύλες του εκθεσιακού κέντρου κατά την πενθήμερη διάρκεια της έκθεσης, η οποία αναπτύχθηκε σε επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων και όπου συμμετείχαν 1.870 εκθέτες από 87 χώρες (το 2010 οι εκθέτες ήταν 1.853).

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη παρατηρήθηκε ρεκόρ προσέλευσης στην έκθεση, καθώς πέρασαν τις πύλες του εκθεσιακού κέντρου 5.200 επισκέπτες.

Ήδη από φέτος οι εκπρόσωποι από την Κίνα και τις Μπαχάμες ζήτησαν να διπλασιάσουν το μέγεθος της παρουσίας τους στα Ποσειδώνια 2014, ενώ και άλλοι εκθέτες σε ποσοστό της τάξεως του 30%-40% έχουν ήδη ενημερώσει πως θα δώσουν το παρών σε δύο χρόνια στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση.

Παράλληλα, πολλοί εκθέτες βλέποντας τις δυνατότητες του εκθεσιακού χώρου ζητούσαν από τους διοργανωτές πληροφορίες για το πώς θα μπορούσαν να προβληθούν.

Οι διοργανωτές επεσήμαναν ακόμη ότι η έκθεση συνεπάγεται έσοδα περίπου 50-60 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις της Αθήνας και του Πειραιά που παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας, μεταφοράς, κατασκευής περιπτέρων, σίτισης, ψυχαγωγίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων

Η επιτυχία της εν λόγω έκθεσης οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρείται πλέον σημαντικός κόμβος επίτευξης εμπορικών συμφωνιών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και φέτος, με τις συμφωνίες που κλείστηκαν.

Για παράδειγμα, η ISB & IRS, η οποία εξειδικεύεται στον τομέα της πιστοποίησης, συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την ινδική Axsys Kolkata, συνολικού ύψους ενός εκατ. δολαρίων, για την ανάπτυξη νέων κανόνων κλάσης, που θα καλύπτουν το συνολικό χρόνο ζωής ενός σκάφους.

Η Oakwell Shipyard Co Ltd πραγματοποίησε φέτος την παρθενική της εμφάνιση στα Ποσειδώνια, με σκοπό να έρθει σε επαφή με δυνητικούς πελάτες: «Τα Ποσειδώνια είναι το κατάλληλο φόρουμ, υπό το πρίσμα της απήχησης που έχουν στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Μ. φαν Λόιβεν.

panta 796panta 783panta 767

ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Στο πλαίσιο της έκθεσης Ποσειδώνια 2012 πραγματοποιήθηκε και το 2ο Φόρουμ Θαλάσσιου Τουρισμού με τη συμμετοχή αντιπροσώπων διεθνών φορέων από τον κλάδο της κρουαζιέρας, στελεχών των ελληνικών λιμενικών αρχών, καθώς και αντιπροσώπων από ένα ευρύ φάσμα τομέων από τη βιομηχανία της κρουαζιέρας. Κοινή συνισταμένη όλων η διαπίστωση ότι η προστατευτική κρατική πολιτική αποτελεί εμπόδιο και αποθαρρύνει ενδεχόμενη ανάπτυξη στον τομέα της εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη στην κατάταξη (πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία), αντιπροσωπεύοντας το 17% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας Μανφρέντι Λεφέβρ ντ’ Οβίντιο. Η χώρα μας προσελκύει κάθε χρόνο 4,3 εκατ. επιβάτες από δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι δαπανούν περίπου 430 εκατ. ευρώ σε λιμενικές υπηρεσίες (εκ των οποίων περίπου το 85% ωφελεί άμεσα το λιμάνι του Πειραιά).

panta 781panta 766panta 804