member of

Greenpeace: Ιστορική ψηφοφορία στην Ευρώπη για τις θάλασσές μας – Θαλάσσιο καταφύγιο στις Κυκλάδες

F25014F3F48342741DD46D5F8CCE7051Ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας ζωής μας έφερε η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στον απόηχο της δυνατής φωνής των παράκτιων ψαράδων και των δίκαιων αιτημάτων τους που οι χιλιάδες υποστηρικτές της Greenpeace στηρίζουν με την υπογραφή τους.

Οι Ευρωβουλευτές για πρώτη φορά ψήφισαν υπέρ των αναγκαίων και κρίσιμων αλλαγών για τη διαχείριση της αλιείας στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Αλλαγές απαραίτητες για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης, που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για τα ψάρια, αλλά και τους μικρής κλίμακας ψαράδες μας.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αλιείας, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και να στηρίξει έμπρακτα τους χιλιάδες Έλληνες ψαράδες που εκπροσωπεί στηρίζοντας με την ψήφο του προστασία των θαλασσών μας.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν μέτρα για τη μείωση της αλιευτικής πίεσης μέχρι το 2015, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιχθυοπληθυσμούς να ανακάμψουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Υποστήριξαν πολιτικές που θα φέρουν σε ισορροπία το μέχρι σήμερα υπέρογκο μέγεθος του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου σε σχέση με τον αριθμό των ψαριών στη θάλασσα, θα προωθήσουν αλιευτικές μεθόδους μικρής κλίμακας και χαμηλής έντασης, και θα σταματήσουν την αλόγιστη σπατάλη της απόρριψης μη εμπορεύσιμων ψαριών και άλλων οργανισμών που πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκροί ή χωρίς ελπίδα επιβίωσης.

Το Κοινοβούλιο επίσης ψήφισε κανόνες που θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την υπεραλίευση σε νερά ξένων κρατών από ευρωπαϊκά αλιευτικά σκάφη.

«Η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί μια μικρή επανάσταση στο μέχρι σήμερα καθεστώς διαχείρισης της αλιείας, αφού για πρώτη φορά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί υπερασπίζονται με τόση αποφασιστικότητα το κοινό συμφέρον και την ευημερία των παράκτιων ψαράδων και των πολιτών που εκπροσωπούν», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

DSC 7275

«Είναι μια καθαρή νίκη των παράκτιων αλιέων της Ευρώπης, οι οποίοι αυτό-οργανώνονται και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες που βασίζονται στην αλιεία. Και στη χώρα μας είναι πολλές», συμπλήρωσε η Λάζου.

Την αρχή είχε κάνει πριν μερικές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, η οποία μετά από δράση της Greenpeace μαζί με παράκτιους ψαράδες από την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, υποστήριξε αποφάσεις που μπορούν να βάλουν τέλος στις δεκαετίες υπεραλίευσης από τα βιομηχανικά αλιευτικά σκάφη και να φέρουν τη ζωή πίσω στη θάλασσα! Το κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει ως άμεση απόρροια της μάχης που δίνουν οι μικρής κλίμακας αλιείς για να εξασφαλίσουν ένα δίκαιο μοίρασμα της ψαριάς και ένα βιώσιμο μέλλον για τις θάλασσές μας.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη:

*Τον Ιούνιο, στο Συμβούλιο Υπουργών, να στηρίξει τη χάραξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών.

*Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα θαλάσσια καταφύγια στο άρθρο με τίτλο «Θαλάσσια καταφύγια τώρα» ή επισκεφθείτε το www.greenpeace.gr