member of

Ψάρια, φυτά και αμφίβια στο «κόκκινο»

RL Logo Twitter2Φαίνεται πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση των εθνικών οικονομιών της, μιας και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, σημαντική υποβάθμιση παρουσιάζει και η φυσική της κληρονομιά.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Κόκκινος Κατάλογος, τμήμα του Κόκκινου Καταλόγου των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (Red List of Threatened Species™) του IUCΝ, αξιολόγησε την κατάσταση σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής αυτόχθονης πανίδας και χλωρίδας, διαπιστώνοντας ότι μεγάλο ποσοστό των μαλακίων, των ψαριών γλυκού νερού και των αγγειόσπερμων, εμπίπτουν τώρα στην απειλούμενη κατηγορία.

Ο Κόκκινος Κατάλογος Απειλούμενων Ειδών της IUCN (IUCN Red List of Threatened Species), καθιερώθηκε το 1948 και είναι το πλέον περιεκτικό ευρετήριο για την παγκόσμια κατάσταση φυσικής προστασίας ειδών φυτών και ζώων. Η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) είναι η κύρια αυθεντία στην κατάσταση φυσικής προστασίας των ειδών. Επιπλέον, παράγεται μία σειρά από Περιφερειακές Κόκκινες Λίστες (Ευρωπαϊκός Κόκκινος Κατάλογος), οι οποίες εκδίδονται από κράτη ή οργανισμούς, και οι οποίες αποτιμούν τον κίνδυνο εξαφάνισης των ειδών εντός των ορίων της πολιτικής τους διαχείρισης

Από την αξιολόγηση περίπου 6000 ειδών προκύπτει ότι σήμερα απειλούνται το 44% όλων των μαλακίων γλυκού νερού, το 37% των ψαριών γλυκού νερού, το 23% των αμφιβίων, το 20% σειράς χερσαίων μαλακίων, το 19% των ερπετών, το 15% των θηλαστικών και των λιβελούλων, το 13% των πτηνών, το 11% σειράς σαπροξυλικών κανθάρων, το 9% των πεταλούδων και 467 είδη αγγειόσπερμων φυτικών ειδών.

Τα μαλάκια γλυκού νερού είναι η περισσότερο απειλούμενη ομάδα της οποίας η κατάσταση αξιολογήθηκε μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα το μύδι γλυκού νερού του Spengler margarit(Margaritifera auricularia ), που κάποτε ήταν ευρύτατα διαδεδομένο, έχει τώρα περιοριστεί σε ελάχιστους ποταμούς στη Γαλλία και στην Ισπανία. Σήμερα έχει ταξινομηθεί ως άκρως απειλούμενο είδος, ενώ στη δεκαετία του ’60 είχε θεωρηθεί ως σχεδόν εξαλειφθέν. Το είδος αποτελεί ένα από τα δύο για τα οποία καταρτίστηκε ένα πανευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, και εκτελούνται προγράμματα που επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον του.

Σοβαρές απειλές αντιμετωπίζουν όμως και τα ψάρια εξ αιτίας της ρύπανσης, της υπαραλίευσης, τις απώλειες ενδιαιτημάτων και της εισαγωγής αλλόχθονων ειδών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο οξύρυγχος, ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους, αφού από τα 8 ευρωπαϊκά είδη του, ένα μόνο δεν βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Ότι έχει να κάνει με την χλωρίδα, διάφορα αγγειόσπερμα, συγγενείς καλλιεργειών που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων βρίσκονται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Το ίδιο παρατηρείται και σε συμβατικές καλλιέργειες όπως αυτή του μαρουλιού, της βρώμης, του σιταριού αλλά και των ζαχαρότευτλων.