Scuba Diving 

Σας συναρπάζουν τα ντοκυμαντέρ για την υποθαλάσσια ζωή και τον βυθό, έχετε δει πάνω από δύο φορές την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» και είστε SCUBA_DIVING_mainλάτρεις της εξερεύνησης;

Δεν μένει τίποτα άλλο από το να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία της αυτόνομης κατάδυσης!

 

 Η αυτόνομη κατάδυση, περισσότερο γνωστή διεθνώς ως scuba diving, γίνεται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής (χρήση φιαλών αέρα). Η λέξη Scuba, προέρχεται από τα αρχικά Self Contained Underwater Breathing Apparatus (Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή). Συνεπώς, η διάρκεια κάθε κατάδυσης εξαρτάται από την ποσότητα του αέρα, που βρίσκεται αποθηκευμένος στις ειδικές φιάλες, τις οποίες ο δύτης φορά στην πλάτη του.

 

Η αυτόνομη κατάδυση είναι ένα χαλαρό χόμπι και όχι για μια κοπιαστική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει από άτομα όλων των ηλικιών και δεν απαιτεί δύναμη, αφού η χαλαρή υποβρύχια κολύμβηση είναι ξεκούραστη. Η αίσθηση που θα νιώσετε μοιάζει με την έλλειψη βαρύτητας που νιώθουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Δεν θα ήταν κακό βεβαίως οι αυτοδύτες να διαθέτουν μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση, ώστε να αποφύγουν την καταπόνηση και τυχόν κράμπες στη διάρκεια μιας κατάδυσης.

Η πρώτη επαφή

Σε όλα τα πράγματα που μαθαίνουμε για πρώτη φορά ξεκινάμε με τα βασικά, έτσι λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσετε με την «κατάδυση γνωριμίας», κατά την οποία εκπαιδεύεστε για μία ή δύο ώρες και έρχεστε σε επαφή με τον εξοπλισμό και τα μέτρα ασφαλείας.  Επίσης, κάνετε και μία κατάδυση σε μικρό βάθος.

Το επόμενο στάδιο, είναι το δίπλωμα «Open Water Diver», που παρέχεται από το διεθνή καταδυτικό οργανισμό PADI (Professional Association of Diving Instructors), με τον οποίο συνεργάζονται τα περισσότερα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Κέντρα. Η διάρκεια των μαθημάτων ποικίλλει ανάλογα με την σχολή στην οποία θα τα κάνετε και φυσικά με το πόσο καλός δύτης θέλετε να γίνετε!

katadisi3Σημειωτέον, ότι για λόγους ασφάλειας, οι καταδύσεις γίνονται πάντα σε ζευγάρια. Οι μοναχικές καταδύσεις ενέχουν κινδύνους, ακόμα και για τους πιο έμπειρους αυτοδύτες.

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι είναι απερισκεψία να επιχειρήσει κάποιος να καταδυθεί στη θάλασσα, χωρίς προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει τη σχετική εκπαίδευση, αφού η άγνοια των κανόνων ασφαλείας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ίσως και για την ίδια σας τη ζωή.

Αναφορικά με την τεχνολογία πρέπει να γνωρίζετε ότι προσφέρεται πλέον σύγχρονος εξοπλισμός, που διευκολύνει την κατάδυση, όπως η ισοθερμική στολή, που προφυλάσσει από το κρύο, αλλά και από υποθαλάσσια χτυπήματα, ο ρυθμιστής πλευστότητας (το βασικότερο αξεσουάρ για την ασφάλεια του δύτη), ο υπολογιστής κατάδυσης (dive computer), το ρολόι καταδύσεων και πολλά ακόμη αξεσουάρ.

Scuba Diving στην Ελλάδα

H χώρα μας είναι ιδανικό μέρος για καταδύσεις, λόγω της μεγάλης εναλλαγής του υποθαλάσσιου τοπίου. O ελληνικός βυθός είναι πανέμορφος, τα νερά μας κρυστάλλινα και το κλίμα κάτι παραπάνω από ευνοϊκό, για να ασχοληθεί κάποιος με το σπορ της κατάδυσης, το οποίο, εξαιτίας των προαναφερθέντων, γίνεται στην Ελλάδα τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Μπορεί να έχουμε τεράστια ακτογραμμή, όμως είμαστε παράλληλα και η -ίσως- μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία η εθνική νομοθεσία απαγορεύει τις καταδύσεις με αυτόνομη αναπνευστική συσκευή, για αρχαιολογικούς λόγους.

katadiseis_600x300_1_106870_3S34I5Η κατάδυση επιτρέπεται μόνο σε μέρη που δεν παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αυτά έχουν καθοριστεί από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Συγκεκριμένα, τα μέρη αυτά είναι: η Αττική (από τη Βουλιαγμένη έως τα Λεγραινά), η Ρόδος, η Κέρκυρα, οι Παξοί, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Σκιάθος, η Χαλκιδική και η Καλαμάτα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που μόνο στις περιοχές αυτές θα βρει κανείς καταδυτικά κέντρα. Παρόλα ταύτα, επειδή υπάρχει η προοπτική επέκτασης της λίστας με τις περιοχές όπου επιτρέπονται οι καταδύσεις, καλό είναι πριν ξεκινήσει κάποιος, να ενημερωθεί από τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Θεωρούμε περιττό να σημειώσουμε, ωστόσο θα το αναφέρουμε για παν ενδεχόμενο, ότι η ανέλκυση αντικειμένων με αρχαιολογική αξία απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο και τιμωρείται αυστηρά.

Επίσης, απαγορευμένο είναι και το υποβρύχιο ψάρεμα με αυτόνομες αναπνευστικές συσκευές, καθώς και οι νυχτερινές καταδύσεις. Οι δραστηριότητες αυτές τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Ιστορία

buthosΜπορεί οι ψαράδες ή οι σπογγαλιείς ανά τον κόσμο να βουτούσαν στα βαθιά… το φράγμα όμως των «υποβρύχιων ορίων» το έσπασε Ζακ-Iβ Κουστό το 1943. Την χρονιά αυτή, ο διάσημος εξερευνητής εφηύρε τη συσκευή ρύθμισης της ροής του αέρα (τον ρυθμιστή) και έφερε την επανάσταση στις καταδύσεις, καθώς επιτρεπόταν πλέον στον δύτη να αυτονομηθεί από τις ογκώδεις και αρκετά αναξιόπιστες στολές κατάδυσης, καθώς και από τις αντλίες επιφάνειας.

Η εφεύρεση του Κουστό άνοιξε καινούργιους ορίζοντες στις υποβρύχιες εξερευνήσεις και έδωσε στους λάτρεις της θάλασσας απεριόριστες δυνατότητες!