Σπέτσες

το αρχοντικό νησί

Μόνο ευχάριστες αναμνήσεις μπορεί να έχει κάποιος που θα επισκεφτεί τις Σπέτσες, και αυτό γιατί είναι πολλές οι ομορφιές και οι ιδιαιτερότητες του νησιού. Τα πανέμορφα spetses-5αρχοντικά, η φύση, η ηρεμία από την ανυπαρξία αυτοκινήτων, οι μοναδικές σπεσιαλιτέ φαγητού, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των Σπετσών, που θα σας γοητεύσουν!

Οι Σπέτσες, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση και την πολυσήμαντη ιστορία οφείλει το όνομα της στους Ενετούς, οι οποίοι το ονόμασαν Isola di Spezzie, που σημαίνει μυροβόλο νησί, λόγω των πολλών αρωματικών φυτών του. Στην αρχαιότητα το νησί ονομάζονταν Πυτιούσα, που σημαίνει πευκόφυτος. Οι Σπέτσες βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μιλίου από την Ερμιονίδα και 50 μιλίων από τον Πειραιά και απαρτίζεται από τρεις ακόμη νησίδες: τη Σπετσοπούλα, τον Άγιο Ιωάννη και το Μικρό Μπούρμπουλο.

Η λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού με τα αρχοντικά, τα βυζαντινά εκκλησάκια και τις βοτσαλωτές αυλές καθιστούν το νησί ένα πολύ γραφικό μέρος, που χαράζεται στη μνήμη! Γι’ αυτό και όσοι το επισκέπτονται συνήθως απαθανατίζουν δεκάδες φωτογραφίες!

 

Σημείο αναφοράς στο νησί είναι η ιστορική πλατεία Ντάπια (κεντρική πλατεία της πόλης), όπου διαθέτει πολύ όμορφα καφέ και εκπληκτική θέα στο λιμάνι. Η Ντάπια υπήρξε το 1821 το πυροβολείο των επαναστατών και τα παλιά κανόνια βρίσκονται ακόμα στην θέση τους.

Ακόμη ένα σημείο που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το 300 ετών σπίτι της θρυλικής Μπουμπουλίνας, που σήμερα είναι Μουσείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εξίσου εξαιρετικό Μουσείο είναι και το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη με σπουδαία εκθέματα.

spetses_mouseio_mpoumpoulinasΓενικότερα οι τουριστικές υποδομές που διαθέτει το νησί θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και ενοικιαζόμενα δωμάτια με όλες τις ανέσεις. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες με εκλεκτές συνταγές, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τα περίφημα αμυγδαλωτά Σπετσών.

Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση λειτουργούν μπαράκια με ελληνική και ξένη μουσική, οπότε καλύπτονται όλα τα γούστα!
 

                                                                                                 Έθιμα

Κάθε χρόνο στο λιμάνι των Σπετσών, διαδραματίζεται η αναπαράσταση πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, την οποία πυρπόλησε ο Σπετσιώτης Κοσμάς Μπαρμπάτσης (η ενέργεια του Μπαρμπάτση ήταν καθοριστική για την έκβαση της ναυμαχίας, καθώς ο τουρκικός στόλος υποχώρησε άπρακτος, με αποτέλεσμα το Ναύπλιο να περάσει σε ελληνικά χέρια  2½ μήνες αργότερα).

Παράλληλα, εορτάζεται η Παναγία της Αρμάτας, (η εκκλησία είναι κοντά στον Φάρο).

Το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΜΑΤΑΣ» γίνεται το πρώτο Σάββατο μετά τις 8 Σεπτεμβρίου, εκτός αν η ημερομηνία αυτή πέφτει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η ημέρα θα σας μείνει αξέχαστη, τόσο λόγω της αναπαράστασης πυρπόλησης, όσο και από τις πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

spetses3Παραλίες

Το νησί έχει όμορφες παραλίες και εξαιρετικούς ορμίσκους με εύκολη πρόσβαση. Μερικές από τις παραλίες των Σπετσών που αξίζει να επισκεφτείτε είναι οι εξής:

Αγία Παρασκευή, Ζωγεριά, Λιγονέρι, Άγιοι Ανάργυροι, Αναργύρειος Σχολή, Άγιος Μάμας, Αγία Μαρίνα, καθώς και του Κουζουνού, της Ξυλοκέριζας και του Βρέλλου.

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

Λιμεναρχείο: 22980 72245

Αστυνομία: 22980 73100

Δήμος Σπετσών: 22980.72.225

spetsesΜετάβαση με ΙΧ αυτοκίνητο: Από την Αθήνα πρέπει να ακολουθήσετε την διαδρομή προς Επίδαυρο, Κρανίδι, Πόρτο Χέλι με προορισμό την Κόστα που είναι απέναντι από τις Σπέτσες.

Δρομολόγια ferryboat
Σπέτσες – Κόστα:
7.15 – 10.00 – 13.00 – 16.30
Κόστα – Σπέτσες:
8.00 – 10.30 – 13.20 – 17.00

Από το λιμάνι του Πειραιά:
Ακτή Τσελέπη: Πύλη “Δ”. Τα ακτοπλοϊκά πλοία αναχωρούν κάθε πρωί στις 8.00 για τις Σπέτσες και κάθε μεσημέρι επιστρέφουν από τις Σπέτσες στον Πειραιά. Η διαδρομή είναι 4.30 ώρες και το πλοίο περνά από όλα τα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου, 
Δρομολόγια πλοίων: 210 4117341