member of

Ψάρεμα: Tips και αγορές για να… ψαρώσετε

psarema2013-680 262740 023QH6Αγνοώντας την υποτιμητική παρότρυνση «Δεν γ.. που δεν γ… δεν πας για ψάρεμα;», συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι το ψάρεμα σε ερασιτεχνική βάση είναι ένα άκρως διασκεδαστικό, παρεΐστικο και φυσιολατρικό χόμπι για όλους. Δεν χρειάζονται ούτε ειδικές περγαμηνές, ούτε ιδιαίτερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να έχετε μια «καλή ψαριά». Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε τις απαραίτητες βάσεις που θα σας αποτρέψουν από το να τα θαλασσώσετε.

Συμβουλές για αρχάριους ψαράδες

Το ερασιτεχνικό ψάρεμα έχει πάρει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει αύξηση στον αριθμό του κόσμου που ψαρεύει. Μπορεί να μειώνεται ο προϋπολογισμός που έχουν για το ψάρεμα οι φανατικοί, όμως κάθε χρόνο έχουμε ολοένα και περισσότερους ερασιτέχνες πελάτες. Το βλέπουν σαν διασκέδαση, αλλά και σαν μια ευκαιρία να εξασφαλίσουν έναν εύκολο μεζέ. Φέτος για παράδειγμα, ήταν η χρονιά που βγήκαν χιλιάδες καλαμάρια βάρους μέχρι και ενάμισι κιλό», παρατηρεί ο κ. Πέτρος, ιδιοκτήτης εδώ και 15 χρόνια καταστήματος με είδη αλιείας στον Υμηττό.

Ψαρώσατε; Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το ψάρεμα δεν είναι κάτι ανταποδοτικό. Τι εννοούμε; Ότι δεν είναι σίγουρο πως θα βγάλετε την ψαριά η οποία θα αντιστοιχεί στα χρήματα που έχετε επενδύσει. «Μην περιμένει κάποιος να δώσει 10€ και να μαζέψει 10€ ψάρια. Το ψάρεμα είναι χόμπι, είναι η γοητεία του να βρίσκεσαι δίπλα στο νερό, είναι η παρέα», εξηγεί ο κ. Πέτρος.

Οι ώρες που συνήθως ψαρεύουμε είναι είτε πρωί είτε βράδυ, δηλαδή οι ώρες που τα ψάρια ξυπνάνε και τρώνε. «Άποψή μας είναι ότι ο καθένας μπορεί να βρει ένα μέρος ωραίο και ασφαλές και να πάει να διασκεδάσει. Να μην έχει στόχο μόνο το ψάρεμα, αλλά να πάει εκεί και να περάσει όμορφα. Υπάρχουν παρέες για παράδειγμα που κάθονται όλη νύχτα στην παραλία. Όσο ζεσταίνει ο καιρός ο περισσότερος κόσμος ξενυχτά εκεί», λέει σχετικά ο κ. Πέτρος. Σε γενικές γραμμές πάντως, το μέσο χρονικό διάστημα για ένα ψάρεμα είναι περίπου δύο με τρεις ώρες.

Η ασφάλεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Το μέρος που θα ψαρέψουμε πρέπει να είναι ασφαλές και οπωσδήποτε να έχουμε παρέα. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μόνος σου σε μια παραλία άγνωστη, είναι στην ουσία… ταρζανιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρος και προσθέτει: «Είναι ένα ομαδικό έργο, το οποίο το ‘βλέπεις’ παρέα με τον άλλον. Αλλιώς είναι σαν να βλέπεις κωμωδία και να γελάς μόνος σου. Υπάρχει αλληλοβοήθεια και φυσικά υπάρχει άμιλλα μεταξύ των ψαράδων. Είθισται ο πρώτος που θα βγάλει ψάρι να κερνάει καφέ τους υπόλοιπους!».

Επίσης, το κάθε ψάρι έχει και διαφορετικό… λημέρι, επομένως θα πρέπει να γνωρίζετε πού θα βρείτε τι. για παράδειγμα, η αθερίνα είναι αφρόψαρο -γι’αυτό ψαρεύεται και με απόχη- που εντοπίζεται όμως και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, από τα πρώτα ψάρια των ερασιτεχνών, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές και συχνά γλύφει το δόλωμα και το αφήνει. Οι δράκαινες βρίσκονται σε βαθύτερα νερά και αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες. Τα μελανούρια «κυκλοφορούν» σε αμμουδερούς βυθούς, ενώ οι σαργοί και οι τσιπούρες σε βραχώδεις βυθούς. Το λαβράκι πάλι το βρίσκουμε παντού. Αυτήν την εποχή, τα ψάρια που «παίζουν» είναι κατά κύριο λόγο τσιπούρες, λαυράκια, μουρμούρες, μελανούρια, σπάροι, κέφαλοι και σάλπες.

Η Αττική πάντως, έχει μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά το από πού φυσάει ο άνεμος και που μπορείτε να πάτε για ψάρεμα. «Ανάλογα με το πώς φυσάει ο αέρας μπορείς να βρεις εύκολα γαλήνιο μέρος. Όταν έχει δροσιά, πάμε από την πίσω μεριά δηλαδή Ραφήνα και Νέα Μάκρη. Όταν έχει βοριά όλες οι κάτω παραλίες από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο ενδείκνυνται για ψάρεμα γιατί δεν έχουν καθόλου αέρα», επισημαίνει ο κ. Πέτρος.

Καβαλήστε το καλάμι και «τσιμπήστε»

Ο εξοπλισμός είναι το άλφα και το ωμέγα στο ψάρεμα και σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύετε δεν κοστίζει πολύ. Ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει με μάξιμουμ 20€ προϋπολογισμό (καλάμι και δόλωμα) και να ψαρέψει like a boss.

του Νικόλα Γεωργιακώδη