windsurfing4Το Windsurfing, ελληνιστί ιστιοσανίδα, είναι ένα άθλημα που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων, όταν ο Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας.Πέραν τούτου όμως, είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον άθλημα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, καθώς βασικό ρόλο παίζει η σωστή τεχνική.

Επιπροσθέτως, οι καιρικές συνθήκες στην χώρα μας θεωρούνται ιδανικές για το συγκεκριμένο σπορ, που κερδίζει κάθε χρόνο περισσότερους θαυμαστές. Αξιοσημείωτο δε, ότι συχνά, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, διοργανώνονται διεθνείς αγώνες, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, που τραβούν τα βλέμματα όλων!

windsurfing2Σε πολλές οργανωμένες παραλίες, θα έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε εξοπλισμό και να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στην ιστιοσανίδα. Ωστόσο, υπάρχουν και όμιλοι, που έχουν τμήματα με επαγγελματίες εκπαιδευτές, για όσους θέλουν να ασχοληθούν πιο συστηματικά.

Όσοι μάλιστα ασχολούνται επαγγελματικά, δηλώνουν ότι λατρεύουν το άθλημα, γιατί συνδυάζει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της φύσης, το νερό και τον αέρα! Βέβαια, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, όσοι επιδίδονται στο άθλημα γνωρίζουν ότι χρειάζεται σεβασμός στα δύο αυτά στοιχεία, γιατί εάν οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν, εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι. Αυτονόητο θεωρείται ότι για να ασχοληθείτε… γνωρίζετε καλό κολύμπι!

Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε ότι εκτός από την ευχαρίστηση και την απόλαυση που προσφέρει η ιστιοσανίδα, θα κάνει πολύ καλό και στη φυσική σας κατάσταση.

 

Από τι αποτελείται η ιστιοσανίδα

Φυσικά, ένα από τα δύο βασικά μέρη είναι η σανίδα (board), όπου έχει πέντε διαφορετικές κατηγορίες. Υπάρχει η course, που είναι η μεγαλύτερη τόσο σε μήκος, όσο και σε χωρητικότητα. Συνιστάται σε όσους ξεκινούν το άθλημα. Μετά είναι η slalom, που πετυχαίνει μεγάλες ταχύτητες, αλλά σε ήρεμη θάλασσα. Η wave, που από την ονομασία καταλαβαίνετε ότι χρησιμοποιείται όταν υπάρχει κύμα, ενώ ενδείκνυται και για άλματα σε ισχυρούς ανέμους, επειδή είναι μικρότερη και πιο ανθεκτική. Από την ονομασία της επόμενης κατηγορίας, speed, αντιλαμβάνεστε επίσης την χρήση της, είναι σανίδα που, windsurfing3επειδή είναι λεπτή και επιμηκής, μπορεί να πετύχει πολύ μεγάλη ταχύτητα (σε ήρεμη θάλασσα). Τέλος, έχουμε και τον τύπο mistral, που χρησιμοποιείται στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το επόμενο βασικό τμήμα είναι το κατάρτι της ιστιοσανίδας (άλμπουρο), όπου στερεώνονται το πανί και η μάτσα. Εξίσου σημαντικό φυσικά και το πανί, που το μέγεθος του εξαρτάται από την χρήση του, αλλά και τις  καιρικές συνθήκες. Για να αλλάξει την θέση του πανιού, ο αθλητής χρησιμοποιεί τη μάτσα. Είναι η λαβή, που μετακινεί αριστερά και δεξιά το πανί. Τέλος, έχουμε τη δέστρα, που είναι ουσιαστικά μια ζώνη που φοράει ο αθλητής, για να μπορεί να στηρίξει το σώμα του στις διάφορες θέσεις που παίρνει, κατά τη διάρκεια του windsurfing. 

Ιστορία

Κάποιοι λένε, ότι οι πρώτοι άνθρωποι που επινόησαν το surfing ήταν οι ιθαγενείς των νησιών της Πολυνησίας, όπου ως παιχνίδι γλιστρούσαν πάνω στα ψηλά κύματα μέχρι την ακτή, χρησιμοποιώντας ξύλινες σανίδες. Η πρώτη επίσημη αναφορά έγινε από τον Άγγλο εξερευνητή, James Cook, το 1777, για τους ιθαγενείς στα νησιά Ταϊτή και Οάχου (Χαβάη). Ο άνθρωπος όμως που διέδωσε παγκοσμίως το άθλημα ήταν ο Αυστραλός Duke Kahanamoku, που ίδρυσε τον πρώτο σύλλογο surfing στο Waikiki, τη δεκαετία του 1920. Οι Αμερικάνοι την δεκαετία του 1960 το έκαναν τρόπο ζωής, μάλιστα πρωταγωνίστησε στους στίχους πολλών συγκροτημάτων, όπως οι Βeach Boys.

Με τα χρόνια το άθλημα εξελίχθηκε και έφτασε να διοργανωθεί το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1973, ενώ το 1984 έγινε και Ολυμπιακό άθλημα.

 

Τοποθεσίες για Windsurf

Αττική: Στις παραλίες Αναβύσσου, Βάρκιζας, Λαυρίου, Λούτσας, Ραφήνας, Σχοινιά (Μαραθώνα) και Γαλάζια Ακτή (Μαραθώνα).

Κυκλάδες: Στην Πάρο (παραλίες Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Τσουκαλιά, Σάντα Μαρία και Πούντα), στη Μύκονο (παραλίες Φτελιά και Καλαφάτης), στη Νάξο (παραλίες Άγιος Γεώργιος και Μικρή Βίγλα), στην Ίο (παραλία windsurfing_kaklamanakisΜυλόποτας).

Δωδεκάνησα: Στη Ρόδο (παραλίες Τριάντα, Φανές, Πρασσονήσι και Θεολόγος), στην Κάρπαθο (Όρμος του Διαβόλου).

Πελοπόννησος: Στις παραλίες Δρέπανο και Ζαχάρω.

Ιόνια νησιά: στη Λευκάδα (παραλία Βασιλική) και στη Ζάκυνθο.

Σποράδες: Στην Σκιάθο.

Μακεδονία: Στο νομό Θεσσαλονίκης (παραλίες Αγία Τριάδα και Νέα Μηχανιώνα και στη λίμνη Βόλβη), στη Χαλκιδική (παραλία Sunny Beach).

 

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοσανίδας, στο τηλέφωνο 210 3230068.windsurfing