furling genoaΤα πανιά είναι η κινητήριος δύναμη του ιστιοπλοϊκού και γι’ αυτό η σωστή επιλογή αγοράς, αλλά και η συντήρηση τους παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις του σκάφους σας!

 

Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε αναφορά στα λεγόμενα «πανιά κρουαζιέρας», που χρησιμοποιούνται στην ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Είναι φυσικό, κάποιος που έχει μόλις αποκτήσει σκάφος να έχει απορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, και να θέλει το καλύτερο για το ιστιοπλοϊκό του.

Αρχικώς λοιπόν να εξηγήσουμε, ότι οι κατηγορίες που χωρίζονται τα πανιά αφορούν, τόσο στον τύπο υφάσματος και εξαρτημάτων, αλλά και στον διαφορετικό τρόπο σχεδίασης και κατασκευής τους.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες πανιών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και θα σας αναλύσουμε την κάθε μία ξεχωριστά:

Cruising – Charter Cruising

Στην πρώτη κατηγορία σας παρουσιάζουμε την οικονομική λύση… Πρόκειται για πανιά από πολυεστερικό ύφασμα (Dacron) με αρκετή ελαστικότητα, για να αντέχει στα κοπανήματα του σκάφους, στα κύματα.

sails_downwindΗ σχεδίαση στα συγκεκριμένα πανιά, επειδή έχουν την τάση να ξεχειλώνουν είναι ρηχή. Η κατασκευή τους γίνεται πάντα με οριζόντια κατανομή φύλλων, και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα ευπαθή τους μέρη, όπως είναι οι ραφές, οι μπανελοθήκες και οι μούδες.

Για να μπορεί το πανί να ανταποκριθεί στην μπουνάτσα και στη θύελλα, οι Roller Genoas είναι από χοντρό ύφασμα, ιδιαίτερα ενισχυμένες με αντηλιακό κάλυμμα (Sun Strip), για να μην τις καίει ο ήλιος. Σημειωτέον, ότι επειδή αποδίδουν μετά τα τρία Μποφόρ, κατασκευάζονται συνήθως σε μέγεθος Νο 2 Genoa.

 

Offshore Cruising

Στη δεύτερη κατηγορία, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι πάλι Dacron, αλλά πολύ καλύτερης ύφανσης (πυκνοΰφαντα), με πολύ καλύτερη διαγώνια συμπεριφορά.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των υφασμάτων είναι κυρίως τρία: πρώτον ότι επιτρέπουν στο πανί να κρατάει το σχήμα του σε μεγάλη εμβέλεια έντασης και γωνίας ανέμου και δεύτερον, ότι τα πανιά κρατάνε το σχήμα τους σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Τέλος, το καλάρισμά τους έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λόγω της αρμονικής τους ύφανσης. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν την ιστιοπλοΐα πιο εύκολη για εσάς, και γι’ αυτό και αποτελούν πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο είδος.

Επίσης, και σε αυτού του τύπου τα πανιά έχουμε οριζόντια κατανομή φύλλων υφάσματος, γιατί η οριζόντια κατανομή χαμηλώνει το κόστος.

Φυσικά ανάλογη προσοχή δίνεται στην αντοχή των πανιών και στα ευαίσθητα σημεία τους.

Τα συγκεκριμένα πανιά, με σωστή χρήση, αντέχουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, χωρίς να ξεχειλώνουν ή να παθαίνουν ζημιές.

 

sailing_genoaHigh Performance Cruising

Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία αφήσαμε την ελίτ. Ο λόγος για τα φιλμ υφάσματα, Spectra ή Polyester Laminates. Εξαιτίας του συνδυασμού TAFFETA (ψιλό πυκνοΰφαντο Dacron) – FILM MYLAR – TAFFETA, το «ύφασμα» είναι μαλακό, κόβεται Radial, έχει U.V. προστασία και επιπλέον προστατευτικό κατά της σκουριάς. Γενικότερα θα λέγαμε ότι έχει άριστη συμπεριφορά και η απόδοση του είναι άριστη!

Επίσης, το συγκεκριμένο ύφασμα έχει ιδιαίτερα χαμηλή ελαστικότητα και μουδάρεται εύκολα. Σημειωτέον, ότι οι διαγώνιες ίνες ισχυροποιούν το ύφασμα, ιδιαίτερα στις δευτερεύουσες δυνάμεις (κυματισμός). Μπορεί να είναι πιο ακριβά, αλλά σίγουρα η ποιότητα τους είναι καλύτερη.

 

Συμβουλές για την συντήρηση των πανιών

Όποια πανιά κι αν έχετε επιλέξει, το σίγουρο είναι ένα… χρειάζεται καλή συντήρηση για να αντέξουν τόσο στον χρόνο, όσο και στην χρήση. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια απόδοση που είχαν και καινούργια. Φυσικά, σε περίπτωση ατυχήματος (σκίσιμο), ακόμη και ένα καινούριο πανί θα πρέπει να αλλαχθεί, αλλά ας μην σκεφτόμαστε αρνητικά!

Το πιο σημαντικό για την διατήρηση των πανιών είναι την περίοδο της διαχείμασης να τα φυλάξετε, μέχρι την επόμενη σεζόν. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα, από το να αφήσετε αρματωμένα τα πανιά σας, όλους τους μήνες που δεν χρησιμοποιείται το σκάφος.

 

Μερικά χρήσιμα tips:

1. Τα πανιά πρέπει να είναι πάντα καθαρά και στεγνά.

tge_genoasailing2. Πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον ήλιο.

3. Τα πανιά που χρησιμοποιούνται συχνά ή σε δυνατό καιρό πρέπει να πλένονται τακτικά.

4. Όλα τα πανιά πρέπει να διπλώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τσακίζουν.

5. Πρέπει το μέρος όπου φυλάγονται να είναι οπωσδήποτε στεγνό και καθαρό.

6. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, γι’ αυτό καλό είναι, μια φορά το χρόνο, να πηγαίνετε τα πανιά σας πίσω στον κατασκευαστή ή στον αντιπρόσωπό απ’ όπου τα αγοράσατε, για έλεγχο και συντήρηση.